Afbeelding
zondag 1 april 2018, 09:00

Molen De Vos en De Assumburg in volle glorie tijdens Brabantsewal Molendag

Heensemolen – Ter gelegenheid van de Brabantsewal Molendag ontvingen de vrijwillige molenaars van korenmolen De Vos (Heensemolen) en de Assumburg (Nieuw-Vossemeer) belangstellenden uit de regio. Steenbergse Courant bracht voor deze gelegenheid een bezoekje aan De Vos.

Hier stonden die dag molenaar Ger van Dijk en zijn collega in opleiding Lucien van Loon de bezoekers te woord en toonden zij trots het icoon van buurtschap Heensemolen. “De Vos is een zogenaamde ‘Grondzeiler’. Dat wil zeggen een molen waarbij de zeilen van de wieken over de begane grond draaien”, vertelt Ger van Dijk. Hij gaat voor en toont de verdiepingen in de molen. Met helemaal bovenaan de kapzolder, eronder de steenzolder en daaronder de maalzolder.Bij De Vos liggen de steen- en maalzolder opvallend genoeg een verdieping hoger dan je ze zou verwachten. “Ik vermoed omdat deze molen gebouwd is met tweede hands materialen”, bedenkt molenaar Van Dijk.

Vrijwilligers gezocht

De Vos is een bakkersmolen die rond 1700 is gebouwd. In de molen werd tarwemeel gemalen en tevens diervoer. De vader van Lodi Baauw – een van de vier molenaars die beide molens bemannen – heeft vele jaren als beroepsmolenaar in De Vos gewerkt.
Nadat Ger van Dijk wat van de werking van De Vos heeft getoond vergeet hij niet om aandacht te vragen voor de behoefte die het molenaarsteam duidelijk heeft. “Wij zijn op zoek naar belangstellenden die zich willen laten opleiden tot molenaar, maar ook naar vrijwilligers die ons een handje willen helpen bij het onderhoud. En voor het molenmuseum dat in de Assumburg is gevestigd zijn we tevens op zoek naar een modelbouwer voor de restauratie van de 50 tot 60 jaar oude schaalmodellen van het museum”.

Belangstellenden worden uitgenodigd om eens een praatje te komen maken. “We zijn iedere zaterdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur in een van de twee molens te vinden”, zo laat Ger van Dijk weten.

Foto’s: Ger van Dijk demonstreert de werking van de maalderij in de molen. Samen met Lucien van Loon leidde hij de bezoekers op de Brabantse Wal Molendag te woord.

Foto’s: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant