zaterdag 21 april 2018, 10:00

Verborgen zee schatten in A.M. de Jongmuseum

NIEUW-VOSSEMEER – Aan de collectie van het A.M. de JongMuseum in Nieuw-Vossemeer is een nieuwe passie van de schrijver toegevoegd. ‘Passie voor Scheepvaart’ is de naam van de thematentoonstelling die sinds dit weekend te zien is in het museum. Het is de persoonlijke verzameling van Hans van der Ster, een gepensioneerd zeeman wiens hele leven al in teken staat van de zeevaart.

De ruimte van het A.M. de JongMuseum is bij lange na niet groot genoeg om alle spullen van de verzamelaar te tonen. Samen met de conservator is er een selectie gemaakt van bijzondere maritieme voorwerpen die bezoekers kunnen bekijken. Wat de expositie zo interessant maakt, is dat vrijwel alles een persoonlijk verhaal heeft. Hans van der Ster heeft als machinist op de zeesleepvaart de wereld rondgereisd en is onderscheiden voor zijn inzet bij het bergen van onderzeeër de Koersk. Ook hielp hij bij het blussen van scheepsbranden in de Perzische Golf, ten tijde van de oorlog tussen Iran en Irak. Die tijd ligt inmiddels achter hem, maar zijn liefde voor alles wat met het zeeleven te maken heeft groeit nog steeds. “Ik ben nog altijd op zoek naar aanvullingen op mijn verzameling en krijg ook spullen aangereikt van andere mensen”, vertelt hij.

Monsterboekje

De passie voor scheepvaart loopt als een rode draad door de familiegeschiedenis van Hans Van der Ster. Zijn opa voer op zee en als 13-jarig jongetje ging Van der Ster al mee met zijn vader aan boord. “Ik was een echte verstekeling, want eigenlijk was ik natuurlijk nog te jong. Het was voor de gezelligheid, dan zat ik bij mijn vader op de brug. Toen ik 15 jaar oud was ben ik op mijn eerste officiële zeereis gegaan. Toen kreeg ik ook mijn eerste monsterboekje; een soort zeepaspoort.” Van der Ster heeft het allemaal bewaard, net als een monsterrol uit 1936 waarop de naam van zijn vader vermeld staat.
Het zeemansleven is niet altijd gemakkelijk geweest, zeker niet voor het achterblijvende gezin. De vrouw van Hans van der Ster, Jeanette, heeft het thuis alleen moeten rooien met de kinderen als hij weer maanden op zee was. “Maar volgens mijn schoonmoeder was ik een goede zeemansvrouw, dus dat geloof ik dan maar.” Een foto van Jeanette en Hans van der Ster bij de doop van een schip in Roemenië hangt op een ere plek in het museum. Daar is ze, terecht, best een beetje trots op.

De expositie ‘Passie voor Scheepvaart’ is te zien t/m 29 september. Het museum in Nieuw-Vossemeer is iedere zaterdagmiddag geopend van 13:30-16:30 uur of op afspraak.

Foto: De collectie van oud-zeeman Hans van der Ster omvat veel bijzondere, persoonlijke spullen.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant