Afbeelding
zondag 15 juli 2018, 15:00

Steenbergs zwemtalent Lars Bulman is Nederlands Kampioen

STEENBERGEN – Vraag aan de 11-jarige Lars Bulman wat hij deze zomer gaat doen en het antwoord is gegarandeerd “zwemmen”. Dat lijkt niet verwonderlijk voor een kind tijdens een tropische zomer maar in het geval van Lars omhelst het antwoord wel wat meer dan bommetjes maken in ‘De Meermin’. Een zwembad is voor de jonge Steenbergenaar de plek waar keihard gewerkt wordt op weg naar grote prestaties. Tientallen medailles sleepte hij al in de wacht. De allernieuwste is tevens de allermooiste. De gouden plak die Bulman wachtte aan het eind van zijn favoriete afstand, de 100 meter schoolslag, tijdens het Nederlandse Kampioenschap.

Het was niet alles goud wat er blonk tijdens die dag. Er blonk namelijk ook brons na 200 meter wisselslag. Op de twee overige onderdelen waar Lars aan deelnam (100 meter vlinderslag en 100 meter vrije slag) bereikte hij een zeer verdienstelijke vierde en zesde plaats.

Broer en zus

De Nederlands Kampioen zelf blijft nuchter en bescheiden onder de schittering van al dat goud. Voor hem is zwemmen wat het is: een passie waarvoor hij drie keer per week in het trainingsbad van de Roosendaalse zwemclub Aquadream te vinden is. Daar wordt hij getraind door zus Mariette. Voor tips en trucs kan hij zich bovendien wenden tot broer Rick die al hoge ogen scoorde in de zwemwereld maar nu herstellende is van een ernstige schouderblessure.

Foeteren

Waar het zwemtalent zijn oorsprong vindt, is een klein mysterie voor vader en moeder Bulman. “Door de prestaties van Rick zijn we eigenlijk allemaal een beetje zwem-gek geworden,” vertelt moeder Caroline. Daar staat tegenover  dat het zevenkoppige gezin Bulman (vader, moeder, vijf kinderen) ook wel wat veren heeft moeten laten voor het zwemmen. “Het is best belastend voor een gezin. De andere kinderen wilden nog wel eens foeteren wanneer we weer een hele vrije dag door moesten brengen in een heet zwembad. Maar we hebben geprobeerd het zo leuk mogelijk op te lossen voor iedereen.” Het bewijs daarvoor wordt geleverd door een professioneel trainingsbad met serieuze golfslag in de achtertuin. Want “ieder nadeel heb nou eenmaal z’n voordeel”.

Sterke buikspieren

De plaatsing van Lars bij het NK was het gevolg van een extreem geslaagd Brabants Kampioenschap enkele weken eerder waar hij zes (!) hoogste noteringen uit het water kwam. Het is te danken aan een combinatie van kracht en techniek, met name bij de keerpunten. Caroline Bulman: “Waar een ander drie meter onder water blijft, komt Lars met gemakt pas na tien meter boven. Dat scheelt.” Met alleen talent red je het niet. Daarom is de tiener drie keer per week in het zwembad te vinden en doet hij daarnaast nog de nodige trainingen aan de wal voor sterke buikspieren en een goede balans.

Krachten meten

Of de prestaties die hij nu levert, de opmaat zijn naar een glansrijke sportcarrière, blijft de vraag.  “Eén blessure en je ligt eruit,” relativeert moeder Caroline terecht. “De weg naar topsport is keihard.” Na de vakantie maakt Lars de overstap van de Minioren naar de Junioren. Het is de hoogste tijd volgens zijn moeder. “Door tegenstand word je beter en het ontbreekt Lars momenteel aan uitdagende concurrenten in deze regio. Bij de Junioren moet hij zijn krachten meten met heel Nederland en dat is goed.”

Maar liefst twee keer bereikte Lars Bulman het erepodium tijdens de Nederlandse Kampioenschappen wat hem een gouden en een bronzen medaille opleverde. Zijn droom is om op een dag zo goed te zijn als zijn grote voorbeeld: de Brit Adam Peaty, regerend Wereldkampioen schoolslag.

tekst en foto’s: Dasja Abresch

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant