dinsdag 17 juli 2018, 16:00

Bewoners Krommeweg houden hun hart vast

STEENBERGEN – Tientallen keren per dag houden Ton en Corrina van der Kleijn hun hart vast wanneer ze zien wat zich in de Krommeweg afspeelt. Door de afsluiting van de Rondweg is hun woonstraat een favoriete route voor sluipverkeer geworden. Het is echter ook een route waarlangs honderden kinderen zich naar zwembad De Meermin begeven en die graag gebruikt wordt door wandelaars en fietsers. Het is volgens het echtpaar wachten op het moment dat het mis gaat. Dat de weg intensief gebruikt wordt door gemotoriseerd verkeer is nog tot daar aan toe, maar dat de bestuurders hun rijgedrag niet aanpassen aan de vele haakse bochten levert ijzingwekkende taferelen op. En erger. “Een buurman is met een zijspiegel geraakt door een auto en heeft daar een fiks dikke hand aan overgehouden. De spiegel was kapot dus het moet een flinke klap geweest zijn. Ook is een fietser door een auto de berm ingereden en ten val gekomen. En dat zijn nog maar twee incidenten die wij zelf kennen.” 

Op het spel

Het totale gebrek aan geduld en inzicht doet Van der Kleijn telkens weer verbazen. “Vlak voor een bocht nog snel even een paar fietsers inhalen. Hoe dom kun je zijn? En bij voorkeur zo hard mogelijk van bocht naar bocht want dat levert je uiteindelijk toch zeker tien seconden tijdwinst op. Daar wil je wel een mensenleven voor op het spel zetten,” aldus zijn cynisch commentaar. “De buurman die aangereden werd kreeg van de bestuurder te horen dat hij dan maar in de berm had moeten lopen. Dat geloof je toch niet?”

Kinderwagen

“Het is niet voor ons zelf hoor dat wij de aandacht hier op vestigen,” benadrukt Corinna. “Wij letten wel op. Maar kinderen kun je daar niet in vertrouwen. Dat is de verantwoordelijkheid die je als volwassenen in een gemotoriseerd voertuig hebt. Mensen hier in de straat brengen hun kinderen nu met de auto naar het zwembad omdat het simpelweg te gevaarlijk is. Onze eigen dochter hebben we ontraden om met de kinderwagen hier naartoe te komen lopen.” 

Surveilleren

Al even teleurgesteld als in het gedrag van de bestuurders is het stel in de houding van de gemeente Steenbergen. “Naar aanleiding van deze ongevalletjes hebben we eerst contact opgenomen met de politie. Daar gaf men te kennen regelmatig te gaan surveilleren. Ook moesten wij contact opnemen met de gemeente Steenbergen zodat zij maatregelen kon nemen.”

Lakse houding
Zo gezegd zo gedaan. “We hebben gebeld met de vraag of er iets gedaan kon worden. Al was het maar extra bebording om het verkeer alert te maken op de fietsers en wandelaars. We hebben meerdere malen contact gehad met de gemeente, waar men ons steeds beloofde terug te bellen. Dat is tot op heden niet gebeurd. Het artikel in de Steenberge Courant van afgelopen vrijdag waarin de bewoners van de Paulus Baxstraat hun beklag doen, kwam ons dan ook zeer bekend voor. De lakse houding van de gemeente Steenbergen staat niet op zichzelf. Natuurlijk is de gemeente niet verantwoordelijk voor asociaal rijgedrag maar wel voor de veiligheid van de inwoners van deze gemeente. Een bord plaatsen is dan toch het minste? Of nee, terugbellen is het minste.” 

Foto: Ton en Corrina van der Kleijn wonen als ruim dertig jaar aan de Krommeweg. Sinds de omleiding van het verkeer vanwege de werkzaamheden aan de Rondweg heeft hun straat nog het meest weg van een racecircuit. Zij vrezen voor de veiligheid van de wandelaars en fietsers. 

 “

Uit de Steenbergse Courant