Afbeelding
donderdag 20 september 2018, 13:30

Kritische geluiden tijdens infoavond huisvesting arbeidsmigranten

DINTELOORD – Een behoorlijke groep Dinteloorders kwam woensdagavond langs bij de inloopavond die was georganiseerd door projectontwikkelaar ProHuis. Het merendeel van de inwoners is niet blij met de plannen voor de bouw van woningen voor arbeidsmigranten aan de Molenkreek. Ze vrezen overlast van de voornamelijk Poolse mensen. Uitzendbureau Flex Employment zegt dat er dringend passende huisvesting nodig is voor deze groeiende groep werknemers en zegt dat woonunits als deze de beste optie zijn.

“Juist door voorzieningen als deze te bouwen, hopen we de woningmarkt in steden en dorpen niet de belasten. Wij zijn heel transparant over de plannen en ik sta open voor iedereen die vragen heeft. We willen niet zomaar iets neerzetten, maar het juist in overleg met de omgeving doen”, aldus Sjoerd de Bot van Fley Employment.

Veiligheidsgevoel

Hoewel de aanwezige Dinteloorders inderdaad het gesprek aangingen met de initiatiefnemers en medewerkers van de gemeente, bleek het lastig hun argwaan weg te nemen. Ronald Koolen woont met zijn gezin aan de Noordlangeweg en als de plannen doorgaan krijgen zij er straks 250 overburen bij. “Ik maak me voornamelijk zorgen over de toename van het verkeer straks.” Zijn vrouw denkt aan de veiligheid van hun dochter die daarlangs zou moeten fietsen. “Dan zit daar een grote groep mannen. Waarom kunnen ze die mensen niet verspreiden over de verschillende kernen?”

Hutjemutje op matrassen

Maar het zijn juist de arbeidsmigranten die in huizen in de wijken wonen die momenteel voor overlast zorgen. Wethouder Petra Lepolder was aanwezig bij deze eerste inloopavond om in gesprek te gaan met omwonenden. “Zoals verwacht zijn er voornamelijk mensen gekomen die minder positief zijn, maar ik hoor ook zeker andere meningen. Er is nu eenmaal huisvesting nodig, want we moeten niet willen dat deze mensen hutjemutje op matrassen in huizen liggen. Het ontwerp spreekt me aan. Ik was bang voor flats, maar het heeft juist een vriendelijke uitstraling.”

Locatie

Dat beaamt ook PvdA-gemeenteraadslid Nadir Baali die net als zijn andere collega-raadsleden een kijkje kwam nemen bij de inloopavond. “Het ziet er op het plaatje een beetje uit als een vakantiepark. Maar inhoudelijk moeten we het natuurlijk nog bespreken.” Op het ontwerp had Tim Huisman (D66) niets aan te merken, maar bij de beoogde locatie plaatst hij vraagtekens. “De vraag is of je het op zo’n A-locatie moet neerzetten waarbij het zo het in het oog springt als je de kern inrijdt.”

Rust en ruimte

De mensen om wie het daadwerkelijk gaat waren ook vertegenwoordigd op de informatieavond. Monika en Dominik, een Pools echtpaar, en hun vrienden Ewelina en Emil (ook een koppel), hopen dat de woonwijk er komt. Ze werken in Oudenbosch en wonen daar nu in een hotel. “Maar daar is het behoorlijk druk en heb je weinig rust en ruimte. Op deze plek zouden we dat wel hebben. Ik snap dat inwoners een mening over ons hebben, maar ik zou willen zeggen dat niet alle Poolse mensen hetzelfde zijn.”

Lea Bruggink weet dat als geen ander. Zij woont naast het hotel in Oudenbosch en heeft naar eigen zeggen nooit last van de arbeidsmigranten. “Ze gaan naar hun werk en komen ’s avonds thuis om te eten en te slapen. Daarom ben ik hier ook vanavond gekomen, om te zeggen dat Dinteloorders zich geen zorgen hoeven te maken.”

De reacties tijdens de inloopavond zullen worden geïnventariseerd waarna de plannen verder zullen worden uitgewerkt. De gemeente hoopt over ongeveer drie maanden te komen met een ontwerpbestemmingsplan. 

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant