Afbeelding
dinsdag 8 januari 2019, 10:30

Computervereniging Groot Steenbergen: link tussen leerzaam en leuk

STEENBERGEN - Computervereniging Groot Steenbergen (CGS) is ‘hot’. De vereniging telt 140 leden, een zevenkoppig bestuur en bruist van de activiteiten. Alleen de naam is misschien wat achterhaald want naast de computer en laptop staan ook de tablet en de laptop op het menu van de club.

De naam stamt dan ook nog uit het einde van de vorige eeuw toen de digitalisering van de samenleving in een stroomversnelling raakte. De behoefte aan kennis over bits en bytes was toentertijd echter groter dan het aanbod. Om iedereen de mogelijkheid te bieden de opstap naar de 21ste eeuw te maken, nam Michel Lambers (toen raadslid VVD, nu Volkspartij) het initiatief om de club op te richten.Dit leidde in 1998 tot de oprichting van Computervereniging Groot Steenbergen. Een naam die ongetwijfeld is ingegeven door de gemeentelijke herindeling van een jaar daarvoor toen de drie gemeenten Dinteloord, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen tot één nieuwe gemeente Steenbergen werden samengesmeed.

Verbazingwekkend

Zoals iedere vereniging kent de geschiedenis van CGS vette en magere jaren, maar de afgelopen jaren schommelt het ledenaantal stabiel rond de 140 leden. Daar zitten flink wat senioren bij die de aansluiting met de digitale wereld zoeken of willen verdiepen. “Zij melden zich hier in eerste instantie veelal omdat ze met de computer om willen leren gaan. De alledaagse dingen zoals Internet, e-mail en Word. Dat gaat vaak gepaard met koudwatervrees maar al snel krijgen zij er lol in en verdiepen zij zich ook in fotobewerkingsprogramma’s of Powerpoint. Het is verbazingwekkend om te zien wat zij binnen de kortste keren voor elkaar krijgen.”

Weetjes

Penningmeester Dennis van Rooij benadrukt dat de vereniging ook voor jongeren veel te bieden heeft. Met name tijdens de inloopavonden en workshops komen er allerlei onderwerpen aan bod die voor iedereen interessant zijn. Daarnaast staat CGS voor gezelligheid en verbondenheid. “Tijdens de vrije clubavonden komt van alles aan de orde. Nieuwe weetjes worden gedeeld, problemen opgelost maar ook wel en wee wordt besproken. Jaarlijks organiseren we een tourrit met barbecue en een nieuwjaarsbijeenkomst die altijd goed bezocht en gezellig zijn.”

Facebook

Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd waarbij  gastdocenten een onderwerp behandelen. “Zo heeft wethouder Petra Lepolder uitleg gegeven over de werking van Facebook. Veel van onze leden zijn actief op dit medium. Voor alleenstaanden is het een goede manier om maatschappelijk en sociaal betrokken te blijven, het gaat vereenzaming tegen.”

Wie lid wil worden van de vereniging hoeft het voor de kosten niet te laten. Het contributiebedrag bedraagt € 27,50 . Wie daarnaast een cursus wil volgen betaalt hiervoor € 70,- Voor meer informatie www.cgsonline.nl, info@cgsonline.nl of (0167) 565058. Computervereniging Groot Steenbergen is gevestigd in scoutinggebouw De Wallenburgh aan de Oudevest 9.

Digitale kennis opdoen in een gezellige omgeving is waar Computervereniging Groot Steenbergen naar streeft.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant