Afbeelding
woensdag 6 februari 2019, 10:45

Voorlezen vergroot woordenschat bij kinderen enorm

STEENBERGEN – Het baby- en peutercafé dat deze ochtend in bibliotheek Het Markiezaat aan de Blauwstraat werd gehouden stond geheel in het teken van het voorlezen. Hoe belangrijk dat is bleek uit de informatie die Saskia Bousie van de Bieb voor de bezoekers in petto had. “Een kwartier tot een half uur voorlezen per dag vergroot de woordenschat met 1000 woorden per jaar extra”.

En dat is nog niet alles. Voorlezen stimuleert de fantasie van kinderen en belangrijk ook: Goed voorbeeld doet volgen. Kinderen die worden voorgelezen gaan later zelf ook veel meer lezen. Het gevolg is een aantoonbare taalverbetering. Daarnaast creëert voorlezen een fijne band tussen ouders, grootouders, verzorgers en kinderen.

Saskia Bousie las deze ochtend niet alleen voor uit leuke kinderboeken, ze wees de aanwezigen op de kinderboekentoptien. Met daarin leuke boeken zoals: ‘Gulzige Geit’, ‘De Kale Boom’, ‘Ossip en de onverwachte reis’, ‘Een huis voor Harry’, ‘Heb jij misschien Olifant gezien’, ‘Plasman’, ‘Waar is Beer?’ en de wat eenkennige panda op zoek naar een vriendje.

Tip: ‘interactief lezen’

Er kwamen ook wat tips: “Begin bij een boek bij de voorkant. Je kunt dan een inleiding geven over de inhoud van het boek, waar het over gaat. Belangrijk is dat je als voorlezer enthousiast voorleest. Maak er een ritueel van, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Speel met je stem, hard, zacht, hoog, laag. En lees ‘interactief’ voor, dat wil zeggen dat je niet precies hoeft te lezen wat er staat maar daar ook leuk van kunt afwijken door zelf wat te verzinnen. En ook: leg moeilijke woorden uit of vervang ze door meer begrijpbare woorden als dat nodig is”.

Hoe dan ook. Het voorlezen en later ook het lezen van boeken, is bijzonder goed voor de vorming van een kind. En niet onbelangrijk, het is ook leuk om te doen, fijn voor het kind en ook voor de voorlezer.

tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant