Afbeelding
zondag 12 mei 2019, 15:00

Iedereen kan meedenken: Steenbergen werpt blik vooruit naar 2040

STEENBERGEN – Hoe ziet Steenbergen er in 2040 uit? Een antwoord op die vraag gaan alle inwoners, ondernemers en organisaties van de gemeente Steenbergen met elkaar geven. Woensdagmiddag werd bij het gemeentehuis een futuristische start van het visietraject gemaakt met behulp van papieren vliegtuigjes, een drone en een Virtual Reality bril. Een hoofdrol was weggelegd voor de twintigers van de toekomst, die nu nog op Kinderopvang Op Het Podium zitten.

Het was een gezellig clubje kletskousen dat gisteren de uiterste best deed om de openingstoespraak van burgemeester Ruud van den Belt zo levendig mogelijk te maken. “Onze eregasten,” noemde de burgervader hen en die rol vervulden zij met verve. Op de vraag of zij in de toekomst misschien een robot-juffrouw voor de klas wilden, antwoordden zij bevestigend: “Want daar zit een knopje op waarmee je haar uit kunt zetten,” vulde één van de slimmeriken aan.

Insecten-brownie

Bij wijze van openingshandeling mochten de kinderen allemaal een zelf gevouwen ‘Steenbergen 2040’  vliegtuigje met daarop hun idee voor de toekomst naar de burgemeester gooien. Vervolgens ging er een drone de lucht in en konden de kinderen om de beurt via een Virtual Reality bril meekijken vanuit de lucht. Ook sneden zij samen met Van den Belt een mooie slagroomtaart aan. Die taart ging er in als zoete koek en er bleef zelfs nog ruimte over voor een insecten-brownie. Een prima te verteren lekkernij die misschien wel bij kan dragen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem dat in 2040 vast niet kleiner is geworden.

Onderzoeker

De 7-jarige Lisa Masseurs bleek voor zichzelf al een duidelijke toekomstvisie te hebben. Zij wil wel burgemeester worden en mocht daarom de echt ambtsketting even om. Die stond haar prachtig en daarmee lijkt de opvolging van Van den Belt in kannen en kruiken. Ook haar leeftijdsgenootjes hebben grootse plannen voor de toekomst. Schrijver, rijk, voetballer en onderzoeker passeerden de revue. Volgens de jeugdige vooruitblikkers heeft Steenbergen in de toekomst grote behoefte aan skatebanen, voetbalvelden, speeltuinen en planten voor de insecten.

Stip op de horizon

In de maanden mei en juni gaat de gemeente op tournee langs de diverse kernen om de inwoners te vragen wat hun ideeën, plannen en wensen voor de toekomst zijn. Al deze info leidt uiteindelijk tot een aantal toekomstscenario’s die opnieuw voor worden gelegd aan alle inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Uiteindelijk leidt dit tot één toekomstbeeld dat als stip op de horizon voor de beleidsmakers gaat dienen. Het project wordt begeleid door het bureau Futureconsult dat organisaties helpt met “het zinvol en gestructureerd nadenken over de toekomst”.

Meepraten

Wie mee wil praten over de toekomst, kan dit op vele manieren doen. Bijvoorbeeld tijdens een van de kernbezoeken: Woensdag 15 mei 1300-15.00 uur, Markt Steenbergen; Donderdag 16 mei, 9.00-12.00 uur: Markt Dinteloord; Donderdag 16 mei, 14.00-15.00 uur: Spar Nieuw-Vossemeer; 15.00-16.00 uur: Basisschool Merijntje; Maandag 20 mei, 14.45-15.45 uur: Basisschool Pius X Welberg; 16.00-17.00 uur: Sc Welberg; Donderdag 23 mei, 14.00-16.00 uur: Dorpshuis De Stelle De Heen; Zondag 26 mei, 13.00-15.30 uur: Franse Markt Kruisland.
Naast de kernbezoeken kunnen inwoners terecht op de website www.steenbergen2040.nl en ook via het online platform www.steenbergen.ikpraatmee.nl/. Ook gaat de gemeente het gesprek aan met jongeren (in een Tesla), ondernemers  (op een boot), en historici (aan de ronde tafel).
Op 6 juni opent er in het gemeentehuis een Huis van de Toekomst waar de bezoekers hun eigen toekomst ontwerpen en er diverse sprekers en workshops zijn.

Door: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant