Afbeelding
donderdag 23 mei 2019, 14:00

Twee weekenden feest op Fort Henricus

STEENBERGEN – Dat van uitstel niet altijd afstel komt, blijkt op zaterdag 8 juni aanstaande. Om 10 uur vindt dan de officiële opening van Fort Henricus in Steenbergen plaats, gevolgd door een dag vol activiteiten. Ook het weekend daarop is het feest op het fort. Op zaterdag 16 juni, tijdens het Waterpoort-weekend, valt er weer het nodige te  beleven. Het is gedaan met de rust en stilte die eeuwenlang heersten op het bijna vergeten verdedigingswerk aan de Steenbergse Vliet.

Het herstel van het fort kon dankzij een subsidie uit het provinciale investeringsprogramma Landschappen van Allure plaatsvinden. Helemaal gesmeerd zijn de werkzaamheden niet verlopen. Zo bleek na aanvang van het werk dat een deel van de wal niet op de oorspronkelijke plek lag en moest opnieuw begonnen worden.De oplevering van het fort was al eerder gepland, maar liep vertraging op, onder meer doordat bleek dat de constructie  van de toegangspoort onvoldoende was om de druk van de aarden wallen te weerstaan.

Leed geleden

Inmiddels is al het leed geleden en kan vol goede moed naar de heropening uitgezien worden. Gekozen is voor zaterdag 8 juni omdat het dan Open Dag op de West-Brabantse Waterlinie is. Deze start met de officiële opening op Fort Henricus in Steenbergen. Vervolgens zijn er vanaf 11.00 uur diverse activiteiten op het gebied van cultuur, natuur en erfgoed op de Forten van de Brabantse Wal: in Bergen op Zoom op de Waterschans, Fort de Roovere en het Ravelijn en in Steenbergen op Fort Henricus. Het geldt tevens als de afronding van het project Landschappen van Allure.

Natuurexcursies

Op zondag 16 juni tijdens het Waterpoort-weekend kunnen bezoekers vanaf de haven van Steenbergen met rondvaartboot Merijntje Gijzen naar Fort Henricus. Op het fort vinden er die dag natuurexcursies plaats onder leiding van een gids van Natuurmonumenten dat eigenaar is van het fort. Voor meer informatie www.waterpoortweekend.nl

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant