Afbeelding
dinsdag 14 mei, 12:00

Oscar-winnaar Hoyte van Hoytema ontvangt glassculptuur van Dinteloord

DINTELOORD/STEENBERGEN – We weten niet of de glassculptuur van het oude raadhuis van Dinteloord naast het Oscarbeeld van filmmaker Hoyte van Hoytema staat, maar feit is wel dat het cadeautje van de gemeente Steenbergen goed is aangekomen in Los Angeles. Burgemeester Ruud van den Belt had hem na het winnen van de Oscar afgelopen maart een felicitatiebrief gestuurd met daarbij de glassculptuur als herinnering aan zijn oude woonplaats Dinteloord.

Hoyte van Hoytema is geboren in Zwitserland maar woonde in zijn jeugd in Dinteloord. In zijn reactie op de felicitatiebrief van de gemeente Steenbergen zegt hij daar het volgende over: “Mijn professionele leven heeft mij naar vele uithoeken van de wereld gebracht, maar natuurlijk draag ik altijd mijn vroege vormende 18 jaren in Dinteloord met me mee. Niets is meer vleiend dan het verleden dat soms weer opduikt, met al zijn warmte en hartelijkheid.”


“Komt niet vaak voor”

Vanwege zijn Dinteloordse verleden vond de burgemeester het alleszins gepast om de cineast namens het college gelukwensen over te brengen en hem van harte te complimenteren met zijn unieke prestatie. “Zo vaak is het immers nog niet gebeurd dat filmmakers of acteurs van Nederlandse komaf een Oscar hebben gewonnen. Voordat hij wereldberoemd werd, legde Hoyte van Hoytema overigens een lange weg af. Aanvankelijk leek zijn carrière niet eens van de grond te komen, want de filmacademie wees hem af. Het getuigt van karakter en geloof in eigen kunnen dat hij desondanks zijn droom bleef najagen, met het hoogste haalbare uiteindelijk tot gevolg.”


Herinneringen aan Dinteloord

Toen bij de uitreiking van de Oscars bleek dat Hoyte van Hoytema in de prijzen was gevallen, doken er verschillende verhalen op vanuit Dinteloord. “Hieruit viel af te leiden dat de familie Van Hoytema, destijds woonachtig in de vroegere graanfabriek aan de haven, nog altijd de nodige herinneringen oproept bij inwoners van Dinteloord. Omgekeerd blijkt dat ook het geval te zijn. Uiteraard hebben wij gezegd dat hij van harte welkom is om langs te komen, mocht hij weer eens in de buurt zijn”, aldus de burgemeester.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant