Afbeelding
foto Jan de Langen
maandag 15 april, 16:28

Concert voor geslaagden Volharding Steenbergen

STEENBERGEN – Zondagmiddag werden de geslaagden voor het muziekexamen van Volharding op muzikale wijze in het zonnetje gezet. Het werd een feestelijk concert, want zaterdag waren alle kandidaten voor hun muziekexamen geslaagd.

Heel zenuwachtig

Voorafgaand aan het concert kwamen de kandidaten en hun familie samen in de bar bij Myra Ceti. In de zaal was door het Jeugdorkest en het Harmonieorkest al flink geoefend. Want een deel van de kandidaten mocht ook tijdens het concert deelnemen. Zhenyuan Liu speelde nog niet mee. Hij is 12 jaar en speelt nog niet zo lang op dwarsfluit. “Ik was gisteren heel zenuwachtig’ legt de jongen uit. “Ik was bang dat ik de noten verkeerd zou doen en dat ik ‘Counting Stars’ niet meer uit mijn hoofd zou kunnen spelen.

Jeugdconcert

Een nummer uit het hoofd spelen was één van de opdrachten die de kandidaten goed moesten volbrengen. Daarnaast werden ze overhoord over de noten en moesten ze nog een flink aantal nummers voorspelen vanaf bladmuziek. “Ik heb de laatste weken elke dag anderhalf uur geoefend en de jury was trots op mij” lacht Zhenyuan verlegen. Hij weet nog niet of hij bij het Jeugdorkest gaat spelen, maar dwarsfluitles geeft hij niet op, want hij vindt het véél te leuk!

Daar moet je hard voor werken

Toen alle familieleden en muzikanten hun plaats hadden gevonden ging het diplomaconcert van start. Maar eerst heette voorzitter Barbara Erdmann iedereen van harte welkom. Walter Siol, dirigent van het Jeugdorkest, werd aangekondigd en op eigen wijze vertelde hij over de examendag. “Ik was bijzonder verrast hoe goed de kandidaten het deden. Want ik kan je vertellen, het muziekexamen is niet niks, daar moet je hard voor werken.” Dat alle kandidaten geslaagd waren maakte de dirigent extra trots, en dat was hem van het gezicht af te lezen.

Een concert vol verrassingen

Het Jeugdorkest had hard geoefend op een aantal nummers. De muzikanten begonnen met een medley van Toto, een medley die ook alle oud-muzikanten van het Jeugdorkest kunnen dromen. “Het is een concert vol verrassingen. Jullie raden nooit wat we nu gaan spelen” lachte Siol na afloop van het eerste nummer. “De Deep Purple medley!” Uit de zaal klonk gelach en een ‘ow, nee!’, want ook deze medley behoort tot het vaste repertoire van het Jeugdorkest. 

Ga je naar de brugklas?

Aan het einde van het optreden van het Jeugdorkest fluisterde Claudia de Groen nog snel iets in het oor van de dirigent. “Ik zou het bijna vergeten zijn, maar als je volgend jaar naar de brugklas gaat, of je zit daar al in, dan mag je bij het Jeugdorkest. Dus meld je aan, dan speel je straks ook alle nummers met het orkest mee.”

Diploma van de wethouder

Na een korte pauze gaf het Harmonieorkest een spetterend optreden. De kandidaten kregen hun diploma uitgereikt uit handen van wethouder Kees Gommeren. “Wat hebben jullie goed je best gedaan en wat spelen jullie al goed. Van harte gefeliciteerd!” Naast het felbegeerde diploma kreeg ook elke geslaagde een rode roos. Nog één keer speelden alle muzikanten samen en kwam een einde aan een zeer geslaagd diplomaconcert.

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Foto’s na de pauze: Mark Augustijn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant