Afbeelding
vrijdag 17 december 2021, 17:42

Jubileumboek 2022 mag er beslist wezen

STEENBERGEN – Deze middag werd tijdens een vanwege corona besloten bijeenkomst het jubileumboek ter gelegenheid van ‘750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente’ officieel aangeboden. Dat gebeurde in de evenementenzaal van het Cromwiel. Hier kregen de hoofdschrijvers Frans van Eekelen en Willem Jongeneelen de gelegenheid om een aantal onderwerpen uit de diverse kernen toe te lichten en nam wethouder Wilma Baartmans het ‘gewichtige’ boekwerk in ontvangst.

Om en om liet presentator Dasja Abresch de twee schrijvers aan het woord. Het tweetal, dat overloopt van enthousiasme en inmiddels kennis van het verleden en heden van de kernen van de gemeente Steenbergen, werd in toom gehouden door de presentator. Ze hadden een dankbare en gelijktijdig ondankbare taak omdat ze zich moesten beperken tot slechts een paar onderwerpen. Een lastige opdracht die keurig werd volbracht in de wetenschap dat het vuistdikke boekwerk van fors formaat en gewicht 750 pagina’s relevante en bijzonder interessante informatie uit de vroegere en hedendaagse geschiedenis van de zes kernen bevat. Informatie die nu eenmaal niet in kort tijdsbestek kan worden verhaald, maar die de lezer nog weken, zo niet maanden zal boeien.

Input van 150 inwoners

Aan het boekwerk heeft een 150 tal inwoners meegewerkt. Hun informatie is mede verwerkt in artikelen over de vroegere geschiedenis – door Frans van Eekelen – en in interviews, door Willem Jongeneelen. De eerste indruk van het boekwerk is dat dit een bijzonder boek is geworden. Met prachtige foto’s die werden vergaard door Mark Koenraadt. Hij heeft zich maandenlang ingespannen om de beelden te verzamelen. Kreeg daarbij veel medewerking, onder meer van Ad van de Par, met zijn reusachtige archief, van Heemkundekring De Steenen Kamer, van Steenbergse Courant en van tal van anderen.

De lijnen in het land, de golven in de zee

De presentatie werd muzikaal versterkt door Jan van de Velde. Hij bezong de lijnen in het land, de golven in de zee, de rust die verbindt en het vertrouwde gevoel dat deze omgeving geeft. Ook over de verschrikkingen van de oorlog die, even gezwegen en verborgen de vraag oproept of wie hem meemaakt ooit nog dezelfde zal zijn.

“We hebben veel keuzes moeten maken”

“Het moeilijkste van dit boek dat we ondervonden is dat we keuzes moesten maken”, vertelde Willem Jongeneelen. Aanvankelijk met de vrees dat 750 pagina’s wel erg veel informatie zouden moeten bevatten, kwam het tweetal er achter dat er veel te veel was voor zelfs dat grote aantal pagina’s. “Er zal vast kritiek komen en lezers zullen zich afvragen waarom die er niet in staat en die dan weer wel”.
Toch zullen er weinigen zijn die geen waardering kunnen opbrengen voor een toch bijzonder boeiend en ook fraai boekwerk. Een enorme pil, waarvoor menig boekenkast niet geschikt zal blijken.

“Een product van heel de gemeenschap”

“Ik ben hartstikke trots. Het is een product van heel de gemeenschap dat recht doet aan het idee ‘Verenigd en Vereeuwigd”, zo besloot wethouder Baartmans haar woordje, waarna ze het boekwerk officieel in ontvangst nam.

Volgende week verwacht

Het jubileumboek is vermoedelijk volgende week donderdag dan echt gereed, nadat een productieprobleem voor uitstel van de verkoop zorgde. ‘750 jaar Steenbergen’ is, zodra het wordt aangeleverd, verkrijgbaar bij boekhandel Vermeulen. Wie het afhaalt doet er goed aan een stevige en flinke tas mee te nemen.

[ door Peter Vermeulen ]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant