Afbeelding
maandag 13 december 2021, 09:00

Kunstwerk Jeugdhonk Steenbergen bijna klaar

STEENBERGEN - Een teckel met een gele zonnebril op z’n snuit rijdt vrolijk op een skateboard langs de protestantse kerk. Een zwart witte poes loert op z’n kop naar voorbijgangers en de klaprozen staan in volle bloei. Het kunstwerk op de het jeugdhonk aan de Wipstraat nadert voltooiing; alleen de Gummaruskerk staat nog in de steigers.

Wie denkt dat graffiti geen kunstvorm is, zal dit standpunt bij moeten stellen na het zien van Steenbergens meest recente toevoeging aan de openbare kunstcollectie. Een creatie van fulltime graffiti-artist Mervyn van der Meij (40) uit Bergen op Zoom met hulp van een Bergse collega die gespecialiseerd in is natuurgetrouwe dierschilderingen. En natuurlijk staken de jongeren de handen uit de mouwen. “Ik kom hier regelmatig omdat hier een legale graffitimuur is,” vertelt Van der Meij. “Het viel me steeds meer op hoe troosteloos het honk er bij stond en dus stelde ik voor om er wat aan te doen, samen met de jongeren.” De jongerenwerkers gingen er mee aan de slag en binnen de kortste keren konden de spuitbussen aangerukt worden.

Vooroordeel

Wel een tikkie gewaagd in een gemeente waar de politiek, in het bijzonder de Volkspartij, zich vorig jaar nog zeer kritisch uitliet over de workshop Graffiti die het jongerenwerk verzorgde. “Dat is angst die voortkomt uit een vooroordeel dat al tientallen jaren achterhaald is,” vindt Mervyn. “Jongeren wordt juist geleerd hoe ze mooi moeten spuiten, waar ze dat legaal kunnen doen en waar ze het zeker niet moeten doen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft graffiti een slechte naam gekregen omdat elk stukje straatmeubilair werd bespoten. Dat is allang niet meer zo.” In veel steden zijn de graffiti-kunstwerken zelfs een toeristische trekpleister zoals de Blind Walls in Breda en de Street Art Routes in Rotterdam.

Beestenbende

De gekozen afbeeldingen zijn een grappige mix tussen herkenbare iconen zoals de Steenbergse kerken en de klaprozen van de Welberg en een grappige beestenbende die de jeugd aanspreekt. “We wilden dat het kunstwerk jong en oud aan zou spreken, maar het blijft op de eerste plaats natuurlijk wel een jeugdhonk,” aldus de jongerenwerkers.

Vooralsnog is er alleen budget om de zichtkant langs de Wipstraat te verfraaien, maar de hoop is erop gericht dat in de nabije toekomst ook de drie andere zijden van het honk aangepakt mogen worden.

Uit de Steenbergse Courant