Afbeelding
maandag 1 november 2021, 15:00

Halloween kan ook mooi zijn: lichtshow in de Magnoliastraat

STEENBERGEN – Overgewaaid uit Amerika en geland in de Magnoliastraat. Een ware Halloween lichtshow mét rook en geluid. Niet angstaanjagend meer zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.

Een huisnummer vermelden is niet nodig, want wie de Magnoliastraat binnenrijdt kan het niet missen. De Halloween lichtshow van Maurits ten Seldam. Elke dag om 19.00 uur start de show en in het weekend óók om 20.00 uur. Voor iedereen die de moeite neemt te komen kijken. “De show is niet angstaanjagend” verzekert Ten Seldam. “Kinderen kunnen rustig samen met hun ouders langskomen. Ik wil dat men geniet, niet dat kinderen van schrik in huilen uitbarsten.” Want Maurits ten Seldam bouwt omdat hij van X-Light houdt. Wat inhoudt dat zijn hobby bestaat uit het maken van een licht en geluidshow in Kerstsfeer zoals we die kennen uit Amerika. “Daar is het echt gróót” vertelt Ten Seldam. “De shows die ze daar maken, de attributen, de verlichting die precies in het ritme van de muziek past. Geweldig!” Dat, én zijn technische achtergrond. Want wie een kijkje mag nemen in zijn hobbykamer begrijpt dat je wel  verstand van techniek moet hebben. Vol trots vertelt hij hoe alle attributen door hem zelf ontworpen en in 3D zijn uitgeprint. “Er zit ruim 8 kilo filament in het ontwerp. Dat is het draad waarmee ik print.” Het programmeren van de lichteffecten op de muziek gebeurt achter de pc, waar zowat elke toon een eigen effect krijgt.

‘Het is wel een beetje uit de hand gelopen’

Wat je dan te zien krijgt is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. De muziek start en dan beginnen  de 5000 LED lampjes die afzonderlijk van elkaar oplichten en figuren tevoorschijn toveren. Je kijkt je ogen uit! De nummers variëren van Metallica tot de muziek uit de Matrix. “Maar verzoeknummers zijn welkom hoor!” zegt Ten Seldam lachend. Als hij de show start komt de buurman naar buiten en  het buurtpreventieteam blijft ook even staan. “Het is een mooie show!” complimenteert één van de heren Ten Seldam. En ook de buren genieten van het spektakel. “Gelukkig hebben de buren geen bezwaar” zegt Sanne, de partner van Maurits. “Vorig jaar kwamen mensen zelfs vragen of we de show nog een keertje wilden afspelen” Die show was met Kerst. Daar is het allemaal mee begonnen. En dit jaar? “Ja, er komt zeker een Kerstshow!” verzekert Ten Seldam. “Die ligt al helemaal klaar. “Samen met Ralph. Ook een fan van X-light, heb ik een show gemaakt. We vullen elkaars verhaal aan.” Dus geen concurrentie onderling? “Nee zeker niet. Ik hoop dat over een aantal jaren veel meer mensen meedoen. Dat iedereen door de stad kan wandelen en genieten van wat wij maken.”

[ tekst: Tineke Feskens - foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl ]

Uit de Steenbergse Courant