Afbeelding
zaterdag 27 juni 2020, 12:00

Uit de ‘Oude Blauwwit-doos’ van John Rommers v.v.Steenbergen na 25 jaar in 1991 weer 2e klasser

In het seizoen 1959/1960 promoveerde het 1e elftal van v.v. Steenbergen onder leiding van trainer Piet Deuling naar de 2e klas van het amateurvoetbal. Zijn elftal zou het in die klas zes seizoenen volhouden om in het seizoen 1965/1966 weer een stapje terug te moeten doen naar de 3e klas. Maar de zes seizoenen in de 2e klas zullen altijd een hoogtepunt blijven in de geschiedenis van v.v. Steenbergen.

Tijdperk Johan Korten

Na 4 seizoenen onder leiding te hebben gestaan van oefenmeester Rob Hellendoorn uit Roosendaal, die in het seizoen 1987/1988 met zijn elftal kampioen werd en promoveerde naar de 3e klas, brak vanaf het voetbalseizoen 1990/1991 de periode Johan Korten aan. In het kielzog van de Dinteloordse trainer kwamen drie spelers van zijn vorige vereniging mee naar Steenbergen, te weten Peter de Vos, Henk de Graaf en Wim Nieuwland. En aan het eind van zijn eerste seizoen – precies 25 jaar nadat het 1e elftal van v.v. Steenbergen de 2e klas vaarwel had moeten zeggen - mocht het standaardteam van de Blauwwitten weer promoveren naar de 2e klas. Eenvoudig was dat deze keer zeker niet, maar via verschillende achterdeurtjes is het uiteindelijk toch gelukt.

Slechte kompetitiestart

Johan Korten begon in augustus 1990 met zijn nieuwe elftal aan de competitie, maar in de eerste wedstrijden bleven de resultaten nog ver achter bij de verwachtingen.
Nadat zeven wedstrijden waren gespeeld hadden de Blauwwitten nog slechts 6 puntjes bij elkaar gevoetbald, waarmee met een 10e plaats op de ranglijst genoegen moest worden genomen.
Maar de nummer 3 op die ranglijst, B.S.C. uit Roosendaal, had slechts 3 punten meer, alleen koploper v.v. Roosendaal stak er bovenuit met 13 punten uit 7 wedstrijden (er waren in die tijd nog maar 2 punten per gewonnen wedstrijd te verdienen).
Geleidelijk aan ging Steenbergen beter draaien en werden de resultaten beter. Halverwege de competitie gingen de mannen van Johan Korten met 16 punten uit 12 wedstrijden de winterstop in, hetgeen een tweede plaats betekende op de ranglijst met 4 punten achterstand op koploper v.v. Roosendaal.

2e Periode

Direct na de winterstop stond de wedstrijd Internos - Steenbergen op het programma.
Bij winst van Steenbergen zou dat betekenen dat de Blauwwitten winnaar zouden worden van de tweede periode. Het was echter Internos dat met 1-0 wist te winnen, waardoor beide ploegen aan het eind van de tweede periode op gelijke hoogte kwamen.
Ook Ves’35 uit Oudenbosch wist hetzelfde aantal punten bij elkaar te voetballen, hetgeen betekende dat de drie verenigingen op een gedeelde eerste plaats eindigden in de tweede periode.

Beslissingswedstrijden

Het reglement van de KNVB schreef voor dat er beslissingswedstrijden moesten worden gespeeld om te bepalen wie er winnaar zou worden van de 2e periode en toen was het Ves’35 dat als winnaar uit de bus kwam. Steenbergen verloor wederom van Internos met 1-0 en speelde met 1-1 gelijk tegen Ves’35. Roosendaal was overigens winnaar geworden van de eerste periode.

Roosendaal kampioen in wedstrijd tegen Steenbergen

De resultaten van het elftal van Johan Korten bleven wisselend maar zeker niet slecht , waardoor zijn team goed bleef meedraaien in de bovenkant van de ranglijst.
Met nog twee wedstrijden te gaan moest Steenbergen een thuiswedstrijd spelen tegen – nog steeds – koploper Roosendaal. Om nog een klein kansje te willen maken op een eventueel kampioenschap moest die wedstrijd in ieder geval gewonnen worden en Roosendaal had aan 1 puntje voldoende om de titel te grijpen.
En dat laatste gebeurde. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel, Roosendaal was kampioen en vierde uitgebreid feest op het veld van Steenbergen.

Toch nog periode kampioen

V.V.R. uit Rijsbergen had zich via een sterke eindsprint aan het eind van de competitie veilig gesteld van de 3e periode. Steenbergen eindigde op de eindranglijst op een 3e plaats achter kampioen Roosendaal en de nummer twee: Ves’35.
Maar omdat Steenbergen op die eindranglijst de hoogst geplaatste ploeg was zonder periodetitel mocht het de periodetitel van kampioen Roosendaal overnemen.
Samen met Ves’35 (winnaar 2e periode en V.V.R. (winnaar 3e periode) moesten er vervolgens beslissingswedstrijden worden gespeeld om te bepalen wie er uiteindelijk klasse periodekampioen zou worden. En die klasse periodekampioen mocht dan gaan proberen om via promotiewedstrijden een promotie te gaan afdwingen naar de 2e klas.

Wedstrijden tegen V.V.R. en Ves’35.

Voor Steenbergen betekende dat dat er wedstrijden moesten worden gespeeld uit tegen V.V.R. in Rijsbergen en een thuiswedstrijd tegen Ves’35 uit Oudenbosch.
De wedstrijd tegen V.V.R. eindigde in een 1-1 gelijk spel dankzij een doelpunt van Ad Gladdines namens Steenbergen.
De volgende wedstrijd , thuis tegen Ves’35 , werd vervolgens vrij overtuigend gewonnen met 2-0.
De doelpuntenmakers waren deze keer Wim Nieuwland en Ger Dogge en dit resultaat betekende dat Steenbergen de klasse periodekampioen werd en promotiewedstrijden mocht gaan spelen.

Tegenstanders Terheyden, Wilhelmina Boys en Rood Wit’67.

De tegenstanders in die promotiewedstrijden waren verenigingen uit andere derde klassen, te weten v.v. Terheyden uit Terheyden , Wilhelmina Boys uit Best en Rood Wit’67 uit Budel.
Steenbergen moest als eerste wedstrijd aan de bak tegen v.v. Terheyden op het neutrale veld van Virtus in Zevenbergen maar verloor dat treffen met 2-1.
Het was weer Ad Gladdines die de Steenbergse treffer voor zijn rekening nam.
Als tweede wedstrijd moest Steenbergen op bezoek bij Rood Wit’67 in Budel en dat werd een mooie overwinning.
Dankzij doelpunten van Jean Paul de Groot (2 x) Ad Gladdines (2 x) en Wim Nieuwland werd er door de Blauwwitten liefst 5 keer gescoord en omdat doelman Henk de Graaf twee keer werd gepasseerd eindigde de wedstrijd in een 2-5 overwinning voor Steenbergen.

Promotie via winst op Wilhelmina Boys

Op zaterdagavond 8 juni 1991 stond de alles beslissende laatste wedstrijd op het programma tegen het elftal van Wilhelmina Boys uit Best. Deze op het sportpark aan de Seringenlaan te Steenbergen gespeelde wedstrijd was de eerste wedstrijd waarbij de door vrijwilligers gerealiseerde tribune kon worden gebruikt en die zat die avond dan ook lekker vol.
Winst op de tegenstander uit Best zou betekenen promotie naar de 2e klas en de ruim 1000 toeschouwers waren er getuige van dat er ook daadwerkelijk werd gewonnen.
Wim Nieuwland en Ad Gladdines zorgden voor een 2-0 voorsprong voor Steenbergen maar toen scoorde Wilhelmina Boys tegen en werd het toch weer spannend.
Uiteindelijk was het Ad Gladdines die via het benutten van een strafschop voor de 3-1 eindstand zorgde, waardoor promotie naar de tweede klas een feit was.
Grote vreugde natuurlijk bij spelers en begeleiders van v.v. Steenbergen, hetgeen o.a. werd gevierd op de gloed nieuwe tribune ( zie foto).
Na 25 jaar was Steenbergen weer een 2e klasser rijk, niet vanwege het behalen van een kampioenschap maar via een achterdeurtje van periode kampioen wedstrijden en promotiewedstrijden.
De blijdschap was er uiteraard niet minder om.

Periode kampioen in tweede klas

In het eerste jaar in de 2e klas eindigde Steenbergen na een prima seizoen op een 5e plaats op de ranglijst en werd het team van Johan Korten na een goede eindsprint zelfs winnaar van de 3e periode.
Om klasse periodekampioen te worden moesten er wedstrijden worden gespeeld tegen de 2 andere periode kampioenen, te weten de teams van v.v. Goes en v.v. Roosendaal.
Helaas leverde dat geen promotie op naar de 1e klas.
De wedstrijd tegen v.v. Goes eindigde in een 4-2 overwinning, maar de wedstrijd tegen Roosendaal werd met 5-1 verloren waardoor Steenbergen ‘gewoon’ tweede klasser bleef.
En een jaartje later – het derde en laatste jaar ook van trainer Johan Korten – was het feest voorbij en degradeerde Steenbergen na een tegenvallend seizoen weer naar de derde klas.
Neemt niet weg dat ook de periode Johan Korten een heel goede plaats heeft gekregen in de historie van voetbalvereniging Steenbergen.

Foto: een groepsfoto met daarop alle spelers en begeleiders die in 1991 promoveerden naar de 2e klas.
Staand v.l.n.r. Johan Korten ( trainer) Tiny Schillemans (elftalleider) Ronald Huygens, Eric Veerman, Jerry Schot, Ger de Jong, Peter de Vos, Jean Paul de Groot, Eric Vlieg, Ad Gladdines en Anton Rosendaal (verzorger).
Geknield v.l.n.r. Martin Vaissaire, Ger Uytdewilligen, Ronald Luysterburg, Henk Smout, Ger Dogge, Henk de Graaf, Wim Nieuwland en Mark Molenaars.

Door: John Rommers

Uit de Steenbergse Courant