Afbeelding
maandag 25 mei 2020, 13:34

Dinteloordse boer deelt gratis aardappelen uit

DINTELOORD – “Al meer dan 20 jaar ben ik trotse boer en verbouw ik onder meer aardappels. Met liefde voor het vak en passie voor dit prachtige product. Helaas is het in deze tijd niet makkelijk om de piepers te verkopen en er een boterham mee te verdienen. Momenteel ligt er ruim 1.400.000 kilo aardappels te verpieteren in onze loods. Dus vandaar: aardappels voor aandacht! En daarom deel ik op zaterdag 30 mei tussen 9.00 en 14.00 uur gratis aardappels uit. Kom bij ons langs!”, zo luidt de oproep van Erik van der Heijden. In verband met corona verzoekt hij belangstellenden met de auto te komen en de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Per auto geldt een maximum van 25 kilo gratis aardappelen.

Erik van der Heijden legt uit dat hij deze gratis weggeefactie doet om aandacht te vragen voor de lage aardappelprijs die hij zeer oneerlijk vindt: “Dat er zo’n berg aardappels in de loods ligt, heeft ermee te maken dat de prijs voor aardappels oneerlijk laag is. Van de 1,25 euro die de consument in de supermarkt betaalt voor een kilootje aardappels, krijg ik nog geen 6 cent. Terwijl wij als landbouwers toch diegene zijn die dit product echt maken.En gezien de kosten van grond, gebouwen, machines, arbeid, plantgoed, bemesting en gewasbescherming, komt de kostprijs op 13 cent per kilo en die kostprijs stijgt elk jaar weer”.

Prijsval

“Dit komt erop neer dat we weer een jaar geld moeten toeleggen. Zo blijven wij geen boer. Dit jaar brengt covid – 19 een prijsval van 14 cent naar 1 cent Door een compensatie regeling vanuit de overheid wordt de prijs aangevuld tot 5 cent”.

“Andere manieren zouden mogelijk moeten zijn”

“Bovendien zouden we als landbouwers onze grond ook op een andere manier moeten kunnen inzetten om inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld door een deel van onze grond in te zetten voor het opwekken van duurzame energie via windmolens en of zonnepanelen om groene energie op te wekken.
Helaas staat de gemeente de inzet van landbouwgrond voor een zonnepark (vooralsnog) niet toe. Ze vinden dat landbouwgrond alleen voor landbouw gebruikt mag worden. Terwijl het voor ons fijn zou zijn om met ons land op een andere manier inkomsten te genereren. Want momenteel leveren mijn aardappels nauwelijks iets op”.

Oproep: ‘Kom langs voor gratis aardappels’

“Om hiervoor aandacht te vragen – van jullie als buren maar ook van onze lokale politici – heb ik een actie bedacht. Komende zaterdag 30 mei – tussen 9:00 en 14:00 uur - kun je bij mij gratis aardappels ophalen. Gewoon even langskomen, dan geef ik je een zak/kratje mee. Dan worden mijn heerlijke aardappelen in ieder geval gegeten en hoop ik dat we met elkaar aandacht vragen voor een ander beleid van de gemeente en een eerlijke prijs voor aardappels”, aldus Erik van den Einden. Zijn boerderij is gevestigd aan de Tweede Kruisweg 2A in Dinteloord.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant