Afbeelding
zaterdag 2 mei 2020, 11:00

Sportclubs wachten op akkoord gemeente om te starten met jeugdtrainingen

REGIO – Er wordt in deze tijd van crisis een groot beroep gedaan op ieders flexibiliteit en inventiviteit, maar ook op ieders geduld. Zo was er vorige week grote blijdschap na het nieuws van premier Rutte dat de jeugd weer mag gaan sporten, maar onder welke voorwaarden was nog niet volledig duidelijk. Vandaar dat de sportverenigingen nog even op ‘hold’ staan tot ze groen licht krijgen vanuit de gemeente, maar daar wordt hard aan gewerkt, vertelt wethouder Esther Prent (Sport). Het ziet ernaar uit dat de trainingen onder bepaalde voorwaarden volgende week opgestart kunnen worden.

“Hoewel we al wisten dat er door de jeugd weer gesport mag worden vanaf 29 april, zaten we nog te wachten op de nieuwe noodverordening van de veiligheidsregio die gisteren bekend is gemaakt. Die is leidend voor gemeenten. We willen de plannen van verenigingen zoals atletiek, tennis en voetbal daaraan toetsen, om te voorkomen dat we straks weer iets moeten terugdraaien. Het is de eerste keer dat we maatregelen kunnen afschalen, dus het is voor ons ook nieuw.”

Professionele plannen van sportclubs

Maar de sportverenigingen hebben ondertussen niet stilgezeten, maar gewerkt aan hun plannen waarmee ze volgens de richtlijnen van het RIVM kunnen opstarten voor de jeugd. Veelal is er eerst gepolst onder de ouders van de jeugdleden of er überhaupt wel interesse is om weer deel te nemen aan aanpaste trainingen. Na weken van binnenzitten, zijn zowel de meeste ouders als de kinderen er wel aan toe. “De plannen van de verenigingen zijn van een professioneel niveau, met bijvoorbeeld aanrijroutes om drukte bij het sportpark te voorkomen. Ik heb ze daar ook mijn complimenten voor gegeven. Het is jammer van de vertraging, maar ik verwacht dat het snel rond komt, op een enkele aanpassing na.”

Inventariseren van buitenruimte voor jeugdige sporters

Sommige sportverenigingen zoals TV Steenbergen moesten daarom in allerijl een mail naar hun leden sturen dat heropening er deze week toch nog niet inzat. Ook de voetballertjes werd gevraagd nog eventjes geduld te hebben. Bij de gemeente is inmiddels wel een speciaal team geformeerd dat naast de beoordeling van heropening ook vragen en zorgen inventariseert en vervolgacties coördineert. “Nu gaat dat vooral om buitensport, maar dat gaat ook verder op het gebied van leefbaarheid en cultuur. Ook is er een mail uitgegaan naar alle andere sportverenigingen dat we hen niet vergeten zijn. Volleyballers of badmintonners willen wellicht graag hun activiteiten naar buiten verplaatsen. Daarom vragen we hen om daar alvast over na te denken zodat wij kunnen inventariseren hoeveel ruimte er voor alles is. Ook wordt er al bekeken hoe we jonge inwoners die niet lid zijn van een club, kunnen laten sporten”, aldus wethouder Prent.

Foto: Voetbaltoernooien zoals hier bij VV Prinsenland in 2019, zitten er vanwege de coronamaatregelen voorlopig niet in. Maar de meeste jeugdleden kunnen waarschijnlijk wel vanaf volgende week onder bepaalde voorwaarden weer trainen.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant