Afbeelding
zaterdag 2 mei 2020, 08:00

Uit de ‘Oude Blauwwit Doos van John Rommers: Het zilveren jubileum en kampioenschap van het eerste elftal in 1958

Op 18 maart 1958 bestond voetbalvereniging Steenbergen 25 jaar.Dit zilveren jubileum werd in verband met de vastentijd in maart later dat jaar groots gevierd. Het mooiste cadeau dat de vereniging kreeg was het kampioenschap van het eerste elftal.

Steenbergen 1 speelde in het seizoen 1957/1958 in de 4e klas met als tegenstanders de verenigingen Halsteren, Noordhoek, Cluzona, NSV, Sc Gastel, Kaaise Boys, Schutters, Nieuw Borgvliet, Renesse en Burgh.Op 23 maart 1958 behaalde Steenbergen het kampioenschap via een 2-1 overwinning (op het nippertje) tegen Kaaise Boys. Vijf minuten voor tijd stonden de Blauwwitten nog met 0-1 achter, maar in de laatste 5 minuten scoorde Steenbergen 2 keer door doelpunten van Jan de Klerk en Koos de Bruin (strafschop). De ruim 1000 aanwezige toeschouwers stormden na afloop het veld op en namen de spelers op de schouders. Maar het kampioenschap betekende nog geen promotie naar de 3e klas, daarvoor moesten nog promotiewedstrijden worden gespeeld met als tegenstanders de verenigingen Yerseke, RKTVV (Tilburg) en RKVVU ( Etten Leur).

Eerst de zilveren viering

Op zondag 20 april werd echter eerst het zilveren jubileum gevierd. Het feestprogramma begon die dag al om 7.45 uur !!!!!!!! Met een kerkdienst gevolgd door een gezamenlijk ontbijt in het jongenscentrum aan het Doktersdreefje. Om 11.30 uur volgde een receptie in clublokaal Jo Krijnen (Het huidige café De’n Overkant), waarna op het voetbalveld aan het Doktersdreefje om 14.30 uur een huldigingswedstrijd werd gespeeld tegen Eerste klasser Moc’17 uit Bergen op Zoom. Deze wedstrijd – die werd bijgewoond door 1400 (!) voetbalsupporters, werd door Moc’17 gewonnen met 1-3.

Cabaret

Om 19.00 uur volgde tenslotte een cabaretavond in de zaal van hotel Concordia aan de Kruispoort, verzorgd door het in die tijden zeer bekende gezelschap van Ton en Joop van Engelen uit Waalwijk.
Voorzitter Rein Valk opende de avond met een speciaal woord van welkom aan geestelijk adviseur kapelaan De Kort en ere voorzitter C. Hertog , waarna Ton en Joop van Engelen de microfoon over namen.
Volgens het verslag in de Steenbergse Courant van die tijd hadden die “dra de lachers op hun hand met hun dol komische schetsjes en zotterijen”.
Bijzonder in de smaak viel ook het lied over RKVV Steenbergen waar Ton van Engelen voor iedere speler apart een coupletje gemaakt had, coupletjes die bij de vele aanwezigen insloegen en waarvan het refrein uit alle kelen en met volle borst werd meegezongen.
Naast Ton en Joop van Engelen traden die avond verder op zangers Corry Marini, zanerd Edy Kent en accordeonist Ben Venmaas. De avond werd besloten met een gezellig bal.

Promotiestrijd

Maar toen moest promotie naar de 3e klas door het 1e elftal nog bereikt worden en ook dat ging dat jaar lukken. Op zondag 22 juni 1958 werd promotie een feit dankzij een 3-2 overwinning op RKVVU.

In de Steenbergse Courant stond o.a. het volgende verslag :
Nauwelijks had het allerlaatste fluitje in de wedstrijd Steenbergen - RKVVU over het gladde jongenscentrum veld geklonken, of aanvoerder Bertus Heshof was in een machtige rush op weg naar trainer Piet Deuling.
Deze werd met zijn blauwe verzorgertas haast fijngeknepen in de omhelzing van de Steenbergen aanvoerder. Was de wedstrijd nou niet bepaald je dát geweest, de hulde die de eerste elf van Steenbergen hun trainer brachten was meer dan duidelijk.
Hoog ging hij op de schouders en de duizenden langs de lijnen juichten hém toe.
Voorzitter R. Valk was schor van spanning, de laatste enerverende minuten hadden teveel van zijn stembanden gevergd. In het clublokaal van de heer Krijnen kwam hij echter weer op toeren toen zich daar het eerste elftal verzamelde.
Groot was de vreugde om de terugkeer in de 3e klasse, een terugkeer overigens in één formidabel gespeeld seizoen bereikt.
Tal van Steenbergenaren kwamen zowel het bestuur als het eerste elftal gelukwensen met het prachtige resulltaat en ook was evenals bij het kampioenschap de r. k. harmonie Amicitia present om met enige fikse marsen de feestvreugde te verhogen.
Met spanning wachten we op de prestaties van de Blauwwitten in hun nieuwe klas.

Op de unieke foto staan de spelers welke voor ket kampioenschap en de promotie hebben gezorgd.
Op de bovenste rij v.l.n.r. Piet Deuling (trainer) en Bernard Tak (doelman). 2e rij v.l.n.r. Piet Jonkers en Koos de Bruin. 3e rij v.l.n.r. Willy Jonkers , Jan Heshof en Piet van der Wegen. 4e rij v.l.n.r. Jos Bol en Piet Dam . Onderste rij v.l.n.r. Bart Heshof , Jan de Klerk en Jan van Gastel.

Uit de Steenbergse Courant