Afbeelding
maandag 23 maart 2020, 10:00

Horeca probeert overeind te blijven en krijgt daarbij steun van inwoners

REGIO – Ook al zagen ze het aankomen, toch kwam de klap hard aan toen de horecaondernemers afgelopen zondag stel op sprong hun zaken moesten sluiten vanwege het coronavirus. Nu de restaurant- en eetcaféhouders geen gasten meer mogen ontvangen, worden er alternatieven bedacht die hopelijk wat geld in het laatje gaan brengen. Daar wordt gelukkig positief op gereageerd vanuit de gemeenschap. “Die steun heeft ons erg geraakt”, zo vertelt Jack Bosters van ’t Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer.

“Ook bij ons hakt de coronacrisis er enorm in. Zonder gasten hebben we geen inkomen en kunnen we niet voortbestaan. We hebben besloten om een actie op te zetten via de website gofundme.com. Mensen kunnen daar een donatie doen en ze krijgen dan een tegoedbon met de waarde van het gedoneerde bedrag ervoor terug. Als de crisis voorbij is kan de bon worden verzilverd in het restaurant”, legt Bosters uit. Wat er vervolgens gebeurde had hij niet durven hopen: op de eerste dag stond de teller al op zo’n 4000 euro. Dat is inmiddels opgelopen tot meer dan 10.000 euro. “Het is ontroerend en het doet ons goed om te weten dat zoveel mensen achter ons staan.”

“Hopen mensen aan het werk te kunnen houden”

Naast de tegoedbonnen-actie, is ’t Wagenhuis ook overgestapt op afhaal- en bezorgmaaltijden, omdat dat wel is toegestaan door de overheid. Ook de meeste andere restaurants in de regio hebben daarop ingespeeld en in allerijl op hun Facebooksites de afhaalmenu’s gezet. Zo ook Grand Café de Keuning in Steenbergen. “We waren er al mee bezig, omdat we eigenlijk verwacht hadden dat de horeca al voor het weekend de deuren zou moeten sluiten. We hebben dus nog het hele weekend gasten gehad voordat de verordening eruit ging op zondagavond. Wat betreft de verspreiding van het virus kan je jezelf afvragen of dat verstandig is geweest. Maar wij hebben dus meteen de afhaalmogelijkheid gepubliceerd en dat bericht is wel 10.000 keer gedeeld. Dus dat geeft wel hoop dat we hiermee onze mensen aan het werk kunnen houden”, zegt eigenaar René de Koning.

“Het is een investering in ons restaurant”

Ook Mark van Loon, van Brasserie Puur en In de Oude Stempel, is niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft zijn vaste gasten ook gevraagd om mee te doen aan de actie op gofundme.com. “Je vraagt de mensen in feite om een investering te doen die ze later terugkrijgen in de vorm van een heerlijk diner in ons restaurant. Ons team heeft deze hulp hard nodig want het gat wat nu valt, is te groot om ‘even’ op te vangen. Onze afhaalmaaltijden zijn al jarenlang met kerst een groot succes, dus hopelijk gaat dat nu ook lukken.”

“Denken in kansen, niet in onmogelijkheden”

Eetcafé ’t Goeleven op De Heen heeft een geplande sluiting t/m 26 maart, maar daar blijft de deur dus ook daarna dicht. “Het is afwachten hoe de situatie er na 6 april uit zal zien. Voor nu zijn we heel blij met alle steun, want we zijn werkelijk overspoeld met telefoontjes, berichten en zelfs kaartjes in de brievenbus”, vertelt Karina Picavet.
Het zijn dus die stamgasten die de horecaondernemers hopelijk door het dal gaan trekken de komende tijd. Voor Edwin Maas van De Commerce in Kruisland reden om speciale ‘fanpakketen’ samen te stellen met daarin een dinerbon, speciaalbiertjes en een uniek De Commerce t-shirt. “Zulke acties zijn beter dan stilzitten en je probeert positief te blijven. Ook hebben we een bezorgservice in het weekend. Het is een onzekere situatie, die mij best zenuwachtig maakt. Maar ieders gezondheid staat sowieso voorop, en daarnaast moeten we blijven denken in kansen, en niet in onmogelijkheden.”

Foto’s: Jack Bosters van het Wagenhuis, Edwin Maas van De Commerce en Mark van Loon van de Oude Stempel en Puur roepen inwoners van de gemeente Steenbergen op om de lokale horeca te steunen in deze zware tijd.

Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant