woensdag 2 april 2014, 20:26

Gerestaureerde sluis Bovensas is weer open

STEENBERGEN –Met het openen van de sluisdeuren en een boottochtje voor genodigden, onder wie de Steenbergse wethouder Miriam Termeer, is vanmiddag de zuidelijke schutsluis van het Bovensas na een jaar weer opengesteld voor de scheepvaart. Net op tijd voor het nieuwe vaarseizoen en dat was ook precies het streven toen eind vorig jaar de even grondige als noodzakelijke restauratie van de sluis van start ging.

Begin 2013 moest de 100 jaar oude sluis worden gesloten; toen bleek dat een deel van de sluismuren was verzakt. De gemeente Steenbergen drong bij provincie en waterschap Brabantse Delta aan op een zo spoedig mogelijk herstel, in het belang van de recreatieve functie van het markante Bovensas, maar kon uiteindelijk niet anders dan wachten totdat er vanuit Den Bosch geld beschikbaar werd gesteld voor de werkzaamheden.

Die bestonden onder meer uit het aanbrengen van betonnen palen in de sluismuren, die bovendien horizontaal zijn verankerd om de stabiliteit van de sluis te vergroten. In de laatste fase van de restauratie is het metselwerk vernieuwd, zijn de natuurstenen afdekplaten teruggelegd op de sluismuren en is het bruggetje teruggeplaatst.

,,Het waterschap en de provincie zijn blij dat de scheepvaart aan het begin van het vaarseizoen, dat nu met stralend weer is begonnen, opnieuw gebruik kan maken van het Bovensas. Via deze historische sluis, die boten nu vrijwel altijd ongehinderd kunnen passeren, is een mooie vaartocht tot aan Etten-Leur en Breda te maken. Ook is een rondje via Benedensas, Dintelsas en Bovensas aan te bevelen. Binnenkort wordt het sluisterrein zelf ingericht en komen de bankjes terug langs de sluis waardoor fietsers en wandelaars weer volop kunnen genieten van de bootjes die over de Vliet door de sluis varen,” sprak Huub Hieltjes, lid van het dagelijks bestuur van Brabantse Delta, vanmiddag bij de heringebruikname. 

Uit de Steenbergse Courant