maandag 30 juni 2014, 20:41

Raad zegt toe problematiek Stoofdijk serieus te willen bespreken

STEENBERGEN – Hoe, dat is nog niet bekend, maar de politiek heeft zich wel voorgenomen tot ‘kordaat handelen’ waar het de problematiek van de Stoofdijk betreft. ,,We moeten voorkomen dat de bewoners zich elke donderdagavond genoodzaakt zien om in te spreken bij de gemeenteraad,’’ stelde CDA’er Jeroen Weerdenburg in reactie op de meest recente noodkreet van Paul van Nieuwenhuyzen.

,,Ik ben door mijn eigen gemeente bedonderd, zij heeft meegeholpen aan het bedrog van Rijkswaterstaat en kampt dus met een groot integriteitsprobleem,’’ stak Van Nieuwenhuyzen zijn kritiek niet onder stoelen of banken, voorafgaand aan het raadsdebat over de bestuurscrisis.

Hij hekelde zowel de werkwijze van ambtenaren als bestuurders, die volgens hem heel goed weten dat de Stoofdijk ten onrechte verstoken blijft van afdoende maatregelen tegen de toekomstige geluidsoverlast van de A4. Ook hebben meerdere bewoners te kampen met zware schade aan hun huizen, als gevolg van de werkzaamheden aan de snelweg.

‘Nog nooit zo’n zootje gezien als hier’

,,Wat hier gebeurt is beneden alle peil. Ik heb veel gezien, van Afrika tot het Caribisch gebied, maar ik heb nog nooit zo’n zootje gezien als in Steenbergen,’’ sprak Van Nieuwenhuyzen, boos uit onmacht over de gang van zaken en verdrietig over wat dit voor hem persoonlijk betekent.

Maurice Remery van Gewoon Lokaal! nodigde Van Nieuwenhuyzen uit om bewijzen te overleggen, zodat de kwestie in alle openheid besproken kan worden. ,,We moeten zorgen dat er geen welles-nietes-spelletje ontstaat.’’

‘De daad bij het woord voegen’

,,Als we dat gaan doen, ben ik bang dat er wéér een nieuw, slepend dossier krijgen,’’ reageerde Jeroen Weerdenburg. ,,We hebben de heer Van Nieuwenhuyzen vaak redelijk zwijgzaam aangehoord en hem nu niet verplichten om een en ander aan te tonen. Wij moeten niet meer willen dat hij ons elke donderdagavond dient toe te spreken, maar kordaat gaan handelen, door als raad open en eerlijk over dit probleem te spreken en de daad bij het woord te voegen.’’

Dat gebeurt komende donderdagavond in eerste instantie in het overleg van alle fractievoorzitters en de burgemeester, het zogeheten presidium. Zij zullen bepalen hoe de raad de kwestie verder gaat behandelen.

Blijven zoeken naar mogelijkheden om de problemen op te lossen

De afgelopen weken heeft wethouder Cors Zijlmans geprobeerd de Stoofdijk-problematiek onder de aandacht te brengen van de (nieuwe) directeur van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland te brengen, in de hoop op een oplossing. Zover is het niet gekomen. Ook een gesprek van die directeur met Van Nieuwenhuyzen leidde, volgens laatstgenoemde, nergens toe. Wethouder Zijlmans had meer van de gesprekken verwacht en zal blijven zoeken naar mogelijkheden om de problemen op te lossen, zo laat een woordvoerster van de gemeente desgevraagd weten.

‘Flagrante leugen’

Ondertussen hebben de betrokken bewoners van de Stoofdijk wel gegevens ontvangen over de trillingsmetingen die eind vorig jaar zijn verricht, maar deze zijn volgens Van Nieuwenhuyzen niet volledig. ,,Na drie weken waren de batterijen blijkbaar leeg en dagrapporten krijgen we niet. Wat we hebben gehad is slechts een verzamelstaatje, een graffiekje dat geen noemenswaardige trillingen laat zien, maar dat is wederom een flagrante leugen. Want in de meetperiode rijden er zware rooimachines over de Stoofdijk en dat voel je echt wel hoor in een dijkhuis.’’

Hoewel hun hoop telkens weer de grond in wordt geboord, geven Van Nieuwenhuyzen en zijn medebewoners de strijd niet op. Op hun Facebook-pagina geven zij o.a. met diverse filmpjes tekst en uitleg over de situatie. Onlangs werd de Stoofdijk ook omgedoopt tot de ‘vrijstaat’ Stopia: het tegenovergestelde van Utopia.

http://www.facebook.com/bedrogenburgers

http://www.youtube.com/watch?v=TviKvwv-VME

Uit de Steenbergse Courant