zondag 28 juli 2013, 20:04

Hartelijke ontvangst voor Canadezen bij monument Welberg

WELBERG – Als gevolg van pech onderweg arriveerde de bus met zo’n 35 Canadezen vanmiddag tweeënhalf uur later dan gepland op de Welberg, waar zij op hun zogenoemde ‘battlefieldtour’ het monument bezochten, dat in de Canadezenweg staat ter nagedachtenis aan de 57 Canadese militairen die in 1944 hun leven gaven voor de bevrijding van Welberg en Steenbergen.

De gasten van de South Alberta Veterans Association werden hartelijk ontvangen door de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg. Zij namen onder meer een kijkje in het museum - met tastbare herinneringen zoals uniformen, foto’s en boeken, afkomstig uit de privécollectie van de Welbergse geschiedschrijver Robert Catsburg – dat voor deze speciale gelegenheid was ingericht bij voorzitter Angelo Somers thuis.

Zijn vrouw Hanneke en hij wonen op een steenworp afstand van het monument. In hun tuin stonden volop hapjes en drankjes klaar voor alle aanwezigen en genoten alle betrokkenen van het bijzondere samenzijn.

Met name de Liberator, een Canadese motor uit 1942, trok veel bekijks van de bezoekers. Onder wie Jason Watt, zoon van één van de bevrijders van Welberg en Steenbergen.

Bloemen voor Piet Snoeyers

Bij het monument, waarvan iedereen die dat wilde de klok mocht luiden, werden bloemen gelegd door de zus van Piet Snoeyers. Hij was één van de dertig burgerslachtoffers die destijds vielen in de strijd. Snoeyers geldt als een verzetsheld, aangezien hij de dood vond terwijl hij op verkenning was voor de geallieerden.

Angelo Somers greep de gelegenheid dan ook nog maar eens aan om bij loco-burgemeester Cor van Geel, die vanmiddag het gemeentebestuur vertegenwoordigde, het verzoek neer te leggen om een straatnaam te vernoemen naar Snoeyers.

Uit de Steenbergse Courant