maandag 20 oktober 2014, 13:51

Fotoalbum vol nieuwe unieke beelden uit oude fotowinkel

STEENBERGEN – Op de slotdag van de expositie over het archief van de vroegere Steenbergse vakfotografen Van Mechelen en Verschuren hebben leerlingen van de opleiding fotografie van AKV St. Joost, onder leiding van oud-studente en gastdocente Sarah Fischer, iedereen die dat wilde gratis geportretteerd in de oude winkel. Deze foto’s zijn nu exclusief te zien via KijkopSteenbergen.nl en op hun originele formaat gratis digitaal te bestellen, zodat er desgewenst een goede afdruk van te maken valt.

Dat kan heel simpel door een mailtje te sturen naar lisannevanhappen@gmail.com, met het nummer van de gewenste foto(’s), dat u kunt zien door op de betreffende foto(‘s) te klikken. Het complete foto-album is te vinden via de homepage van deze website of via de link:

http://www.kijkopsteenbergen.nl/fotoalbums/portretfotos-fotowinkel-2014

Ontwikkeling van de fotografie

In de voormalige fotozaak aan de Kaaistraat was afgelopen zaterdagmiddag voor de gelegenheid nog één keer een studio ingericht, op de manier zoals dat in het verleden gebruikelijk was, met attributen zoals een typemachine en een plant. En niet te vergeten houten blokken om je voet op te zetten, waardoor een andere houding ontstond.

Uit dergelijke foto’s die zij in het omvangrijke archief van Van Mechelen en Verschuren aantroffen – dat nota bene een periode van zo’n 70 jaar besloeg – leerden de studenten van AKV St. Joost veel over de ontwikkeling van de fotografie. Ook op het technische vlak, want in het archief kwamen allerhande soorten negatieven voor.

Unieke beelden

De unieke beelden bleven gelukkig bewaard dankzij Steenbergenaar Ad van de Par, die een en ander ontdekte toen hij jaren geleden het leegstaande winkelpand bezocht. Op de ‘kunstacademie’ werd de tienduizenden opnames zorgvuldig geordend. Vorig jaar zag de opleiding fotografie voor het eerst kans om er een project voor de studenten van te maken en dat zal in toekomst allicht nog vaker gaan gebeuren. 

Gastdocente Sarah Fischer (middenvoor) met de leerlingen die zaterdag achter de camera stonden, op deze foto ook zelf vereeuwigd.

Uit de Steenbergse Courant