zaterdag 28 juni 2014, 13:51

Boek Frans van Eekelen over rijke Steenbergse geschiedenis

STEENBERGEN – De voorzitters Niek van Giels van heemkundekring De Steenen Kamer en Christ van Terheijden van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen hebben vandaag de eerste exemplaren in ontvangst mogen nemen van het boek ‘De vloek van de zeemeerminnen; Steenbergen, een stad met geschiedenis’. Geschreven door oud-Steenbergenaar Frans van Eekelen.

De overhandiging vond plaats op het bordes van het oude stadhuis in de Kaaistraat, waar de twee zeemeerminnen - met in hun midden het wapenschild - de gevel sieren. Ditzelfde beeld is terug te vinden op de omslag van het boek. Van Eekelen, die na zijn werkzame leven vaderlandse geschiedenis is gaan studeren, trok twaalf maanden uit om in twaalf hoofdstukken twaalf eeuwen Steenbergse historie te onderzoeken en te beschrijven.

‘Er valt nog zoveel te ontdekken en te vertellen’

Hij woont nu in Rotterdam, maar de in 1948 in Steenbergen geboren historicus verloor nimmer de band met de plaats waar hij opgroeide. Vooral het verleden hiervan boeit hem mateloos. Hoewel daarover menig publicatie is verschenen, ontbrak het volgens Van Eekelen tot op heden aan een ‘totaaloverzicht’.

,,Compleet ben je overigens nooit, want er valt nog zoveel te ontdekken en te vertellen over de geschiedenis van Steenbergen, die rijker is dan velen zich waarschijnlijk realiseren.’’

Rampspoed en wederopbouw

De auteur kwam in ieder geval tot de conclusie, dat de aloude vloek van de zeemeerminnen Steenbergen in de loop der tijden is blijven achtervolgen. Op periodes van grote bloei, volgde namelijk steeds weer ramp- en tegenspoed, bijvoorbeeld in de Tachtigjarige en de Tweede Wereldoorlog. De inwoners slaagden er gelukkig ook telkens in om hun ruggen te rechten en de stad terug op te bouwen.

Het boek mag zonder meer boeiend worden genoemd. Van Eekelen is erin geslaagd de geschiedenis tot de verbeelding te laten spreken en voorzag de lijvige pocket bovendien van veel fraaie illustraties.

Signeersessie

Hij schonk de eerste exemplaren aan de voorzitters van de plaatselijke heemkundekring en de Stichting Stadsarcheologie, als dank voor de medewerking van beide organisaties én omdat zij zich actief inspannen voor het behoud van het verleden van Steenbergen.

Van Terheijden en Van Giels namen het boek in dank aan van de schrijver, die tot zijn plezier veel vrienden, familieleden en (oude) bekenden mocht begroeten bij de officiële presentatie. Na afloop was er voor hen nog een gezellig samenzijn bij Hotel Aarden, waar de verkoop ook van start ging.

‘De vloek van de zeemeerminnen’ is voor 21.15 euro te koop bij Boekhandel Vermeulen, waar Van Eekelen zaterdag 5 juli van 14.00 tot 16.00 uur een signeersessie houdt.

Bestellen kan ook, via de website van de uitgever: http://www.boekscout.nl

Uit de Steenbergse Courant