woensdag 8 oktober 2014, 13:49

Gezonken vrachtboot Schelde-Rijnkanaal is weer boven water

NIEUW-VOSSEMEER – Vanaf vanmorgen zes uur is bergingsmaatschappij Hebo in opdracht van Rijkswaterstaat op het Schelde-Rijnkanaal bezig geweest met de berging van het Poolse vrachtschip Isala. Rond de klok van zeven uur werden de voor- en achtersteven van de boot zichtbaar en kon het hijsen beginnen.

Het schip, dat in stalen kabels lag, moest gelijk met het water komen te liggen. Pas wanneer het hoog genoeg lag, konden de bergers aan de slag met het leegpompen.

De vrachtvaarder, die vorige week donderdagavond werd vervaren door het  Zwitserse riviercruiseschip Amelia, heeft aan de rechterzijde stuurboord averij opgelopen, zo viel nu ook te zien voor de talrijke toeschouwers van het ‘spektakel’ aan het kanaal bij Nieuw-Vossemeer.

Het gat werd eerst van buitenaf met matrassen afgedicht en daarna dichtgelast.

Om twaalf uur kon de vaarweg weer gedeeltelijk open worden gesteld voor het scheepvaartverkeer. Passerende boten worden één voor één langs de bergingslocatie geleid.

De Isala is nog niet afgevoerd, het kan volgens Rijkswaterstaat nog wel heel de dag – of zelfs nog langer – duren voordat het vrachtschip wordt weggesleept.

Uit de Steenbergse Courant