dinsdag 7 oktober 2014, 17:47

Bergingsoperatie op Schelde-Rijnkanaal begint morgenvroeg

NIEUW-VOSSEMEER – Rijkswaterstaat begint morgenochtend in alle vroegte met de berging van het Poolse vrachtschip Isala, dat vorige week donderdagavond zonk in het Schelde-Rijnkanaal, vlakbij de werkhaven en de brug in Nieuw-Vossemeer.

De werkzaamheden gaan om zes uur van start. Drie drijvende kranen, in vaktaal bokken geheten, hijsen de boot met kettingen omhoog. Als het meezit in z’n geheel, mocht de Isala te zwaar beschadigd blijken, dan wordt het schip eerst in twee delen gezaagd.

Vervolgens wordt het scheepswrak op pontons gehesen en afgevoerd. De voorbije dagen werd de lading, bestaande uit 1000 ton keukenzout, al uit het vaartuig verwijderd. Om te voorkomen dat er olie vrijkomt bij lichten van de boot, is de locatie van het wrak omheind met oliekerende schermen.

Tijdens de bergingsoperatie is de vaarweg vier tot zes uur helemaal gestremd. Naar verwachting kan het scheepvaartverkeer vanaf woensdagnacht weer volledig gebruik maken van de belangrijke verbinding tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen, die sinds de aanvaring van de Isala met een Zwitserse passagiersboot slechts beperkt toegankelijk is voor de scheepvaart, die zich moet behelpen met een doorgang van zo’n 35 meter.

Uit de Steenbergse Courant