donderdag 27 september 2012, 19:31

Oudste schilderij van Steenbergen ontdekt

STEENBERGEN – De gemeente heeft dankzij de Steenbergse conservator Jan Peeters van museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom de hand weten te leggen op het oudste schilderij van Steenbergen dat ooit is opgedoken.

Het unieke doek is voor zover te achterhalen valt in de periode 1685-1695 gemaakt. Hoofdonderwerp van de aanwinst is het Middeleeuwse stadhuis van Steenbergen, dat omstreeks 1830 werd afgebroken.
Het tot nu toe oudst bekende schilderij van Steenbergen, onderdeel van de collectie van Het Markiezenhof, dateert uit 1903. Het ‘nieuwe’ schilderij is afkomstig uit de collectie van veilinghuis Christie’s. Wat het voorstelde wist men daar niet, totdat Jan Peeters er een afbeelding van zag. Hij ontdekte dat het een afbeelding van het vroegere stadhuis betrof en tipte vervolgens de gemeente, die er met bemiddeling van Het Markiezenhof in slaagde om het schilderij op een veiling te bemachtigen. Over de aanschafkosten doet de gemeente geen mededelingen.
Met medewerking van Het Markiezenhof werd ook voor een passende lijst gezorgd.
Conservator Peeters presenteerde het schilderij vanavond bij aanvang van de gemeenteraadsvergadering samen met cultuurwethouder Cor van Geel, die een essentiële rol speelde in het aankoopproces. Het schilderij komt vooralsnog in de raadszaal te hangen.

Uit de Steenbergse Courant