vrijdag 27 september 2013, 08:34

Kruislanders zijn overlast hangjongeren spuugzat

KRUISLAND – Bewoners van de Grote Tiende in Kruisland hebben bij burgemeester Saskia Bolten en gisteravond ook ten overstaan van de gemeenteraad hun nood geklaagd over de hangjongeren die bijna dagelijks hun (nacht)rust verstoren.

Steentjes, stokken, eikels en kastanjes worden zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts tegen de ramen en op de daken van de huizen in de Grote Tiende gegooid, waar de jongeren ook  met hun snelle auto’s en brommers voor veel onrust zorgen en het woongenot verpesten met harde, bonkende muziek.

De bewoners voelen zich zodoende al geruime tijd niet prettig en veilig meer in hun eigen omgeving. ‘Vorige week was ik gewoon helemaal op’, sprak één van hen gisteravond de gemeenteraad toe.

Het enige wat nog een beetje helpt is het verbodsbord bij de parkeerplaats van sportpark ’t Hoogje, dat het eenieder verbiedt om zich daar na elf uur ’s avonds op te houden. Daardoor verplaatsten de hangjongeren zich in ieder geval een beetje verder uit de buurt.

Juist dat bord wil de gemeente echter verwijderen, zoals ook deze ‘onttrekking aan de openbaarheid’ van de parkeerterrein bij sportpark De Danen in Nieuw-Vossemeer, de tennisbanen aan de Dorus Rijkersstraat in Dinteloord en achter sporthal ’t Cromwiel in Steenbergen gaat verdwijnen.

’Daders aanpakken’

‘Overbodige regelgeving, want van overlast op deze locaties is geen sprake’, aldus burgemeester Saskia Bolten in de commissievergadering over dit onderwerp, eerder deze maand.

De klachten uit Kruisland brachten de gemeenteraad gisteravond aan het twijfelen. Moeten de verbodsborden dan toch blijven hangen? Volgens de burgemeester is dat niet nodig. ,,Het gaat niet om bordjes, we moeten het probleem bij de bron aanpakken.

De overlast in de Grote Tiende is bij de politie bekend, maar die is er nog niet in geslaagd de veroorzakers te betrappen. We hebben de buurtbewoners gevraagd zoveel mogelijk gegevens te verstrekken, zoals kentekennummers, nodig om de daders te achterhalen.’’

Ook het onlangs opgerichte buurtpreventieteam in Kruisland, waarvoor gisteravond officieel groen licht werd gegeven, houdt de situatie volgens Bolten in de gaten.

Besloten werd uiteindelijk om het verbodsbord bij ’t Hoogje toch nog maar een half jaar te laten hangen. In Steenbergen, Nieuw-Vossemeer en Dinteloord wordt de maatregel al wel ongedaan gemaakt.

Uit de Steenbergse Courant