dinsdag 26 augustus 2014, 11:42

Leden Ronde Tafel 137 suppen Elfstedentocht voor goed doel

STEENBERGEN – Suppen, wat staat voor Stand up Paddlen, is een sport die in ons land nog enigszins in de kinderschoenen staat. Voor Wouter de Boer van Ronde Tafel 137 uit Steenbergen gaat die onbekendheid echter niet op. Samen met een aantal leden van de serviceclub gaat hij volgende week in Friesland een Elfstedentocht ‘peddelen’ voor het goede doel.

De mannen hebben er inmiddels een aantal trainingen opzitten, de één met meer ervaring dan de ander. ,,Zelf heb ik vorig jaar al een deel van deze Elfstedentocht gepaddeld,” vertelt De Boer. ,,Maar mijn vrienden van de Ronde Tafel zijn minder bedreven… Die ene keer dat ik met Fabian op de Bergse Plaat het water op ging was geen succes,” lacht hij.

De Ronde Tafel is een landelijke organisatie, met lokale en regionale afdelingen, die activiteiten organiseert voor uiteenlopende goede doelen. De Steenbergse club bestaat uit mannen tot 40 jaar, die onder meer inzichten op de maatschappij met elkaar delen. ,,Bij de Ronde Tafel is het uitgangspunt dat alles mogelijk is, als je maar wilt. Dat houden we ook nu weer voor ogen, al zal de Elfstedentocht zwaar worden. Wij gaan dit doen.”

Positief in het leven

De donaties die de sportievelingen ontvangen voor deze uitdaging, komen ten goede aan de Zeeuwse paralympiër Kees-Jan van de Klooster. Hij beoefent momenteel de sporten alpineskiën (op een zit-ski)  en wakeboarden. Het wintersporten deed de Zeeuw al jaren, totdat hij tijdens het snowboarden ten val kwam en een dwarslaesie opliep. De Boer: ,,Kees-Jan staat net als wij positief in het leven. Door zijn ongeluk vielen er mogelijkheden weg, maar hij is altijd op zoek naar wat nog wél kan met een beperking.”

Van de Klooster probeert met zijn eigen bedrijfje deze positiviteit over te brengen aan de samenleving door middel van voorlichtingsbijeenkomsten, presentaties en projecten.

‘We gaan dit doen, spierpijn of niet’

 Zo bezocht hij bijvoorbeeld de plaatselijke basisscholen de Nieuwe Veste en Pius X, waar hij met behulp van  rolstoelen de kinderen op een andere manier kennis liet maken met sport.

De Elfstedentocht beslaat vijf dagen, waarin 200 kilometer wordt afgelegd. Een pittige uitdaging, zelfs voor een getraind ‘supper’ als Wouter de Boer. ,,Hoe het gaat lopen hangt ook sterk af van het weer. Als we wind tegen hebben, wordt het ontzettend zwaar, dat wil je niet weten. Maar nogmaals: we gaan dit doen, spierpijn of niet!”

Wie de tafelaars wil sponsoren kan dit doen via de website van Rode Tafel 137, http://www.rt-137.nl, onder het kopje SUP 11-City Tour.

Uit de Steenbergse Courant