dinsdag 19 augustus 2014, 12:25

Westbrabantse Pijl heeft aan populariteit niets ingeboet

STEENBERGEN – Met een deelnemersveld van zo’n 200 renners uit binnen- en buitenland, is de Westbrabantse Pijl weer helemaal terug van weggeweest. De driedaagse wielerwedstrijd voor junioren werd vorig jaar afgeblazen omdat de organisatie ineens geconfronteerd werd met afhakende sponsoren. Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 augustus staat de ‘doorstart’ van het sportieve evenement op de kalender en krijgt de jonge garde de gelegenheid om zich te manifesteren.

Zoals in het verleden van de Pijl onder anderen de latere profs Koos Moerenhout (tweemaal Nederlands kampioen), Servais Knaven en Stuart O’Grady (beiden oud-winnaars van Parijs-Roubaix), Sebastian Langeveld (regerend nationaal kampioen) en Jetse Bol (oud-winnaar Olympia’s Tour) lieten zien wat zij in hun mars hadden.

Kaf van het koren

En zo zijn er nog wel meer jonge coureurs geweest die na een sterk optreden in de Westbrabantse Pijl in het vervolg van hun carrière uitgroeiden tot vaste waarden in het profpeloton. Dat zal deze ronde niet anders zijn, zo luidt de verwachting. Het kaf wordt sowieso van het koren gescheiden; de meeste junioren (16-18 jaar) hebben namelijk nog weinig ervaring met het rijden van meerdaagse wedstrijden. Om voor de winst in de vier verschillende klassementen te gaan, moeten de ploegen dan ook met hun sterkste formatie aan de start verschijnen. Uit het grote aantal inschrijvingen, blijkt bovendien dat de Pijl aan populariteit niets verloren heeft.

Etappes

De koers vangt vrijdag 22 augustus om 17.30 uur aan met een etappe over 95,4 kilometer van Steenbergen (’t Cromwiel) via onder meer Kruisland, Dinteloord, Moerstraten, Lepelstraat en Sint Philipsland naar Nieuw-Vossemeer, waar na twee omlopen omstreeks 19.45 uur de verwacht aankomst is op de Hoogte.

Zaterdag 23 augustus staat er vanaf 9.30 uur eerst een individuele tijdrit over 8,9 kilometer op het programma. Dit onderdeel voltrekt zich in De Heen, met de start in de Langeweg en de eindstreep t.h.v. ’t Goeleven aan de Heensedijk.

’s Middags krijgen de renners een etappe van 95 kilometer voor de kiezen in het buitengebied van Kruisland, met vertrek (16.45 uur) en finish (± 19.45 uur) in de Molenstraat/bij De Commerce.

Omlopen

Op de slotdag wacht de coureurs een rit over 127 kilometer, die om 12.30 uur van start gaat op de parkeerplaats van het gemeentehuis (Buiten de Veste). Er worden drie omlopen gereden, met omstreeks 13.30 en 14.30 uur doorkomsten in de Kaaistraat, waar rond de klok van half vier de finish wordt verwacht. Ter plekke is de huldiging van de nummers 1,2 en 3 van de laatste etappe en de eindwinnaar. Vanaf 17.15 uur vindt in ’t Cromwiel de grote prijsuitreiking voor alle klassementen plaats.

De Steenbergse Nicky van Hooijdonk is de rondemiss van deze editie, Kees Goorden fungeert als juryvoorzitter/wedstrijdleider. De Westbrabantse Pijl staat onder voorzitterschap van (wethouder) Cors Zijlmans uit Dinteloord.

Foto: De laatste etappe van de Westbrabantse Pijl (hier in 2011) vertrekt zondag 24 augustus bij het gemeentehuis.

Uit de Steenbergse Courant