donderdag 30 mei 2013, 10:51

Emeritus pastoor Eduard Nieuwlaat overleden

STEENBERGEN - Emeritus-pastoor Eduard Nieuwlaat (1934) is vannacht in zijn slaap ‘door de dood overvallen’, zoals vicaris Paul Verbeek van het bisdom Breda desgevraagd laat weten. ,,We zijn er allemaal door overrompeld.’’

Ed. Nieuwlaat trad in 1969 aan als kapelaan en in 1972 als pastoor van de Gummaruskerk, die tegenwoordig onder de Sint Anna-parochie valt. Sinds de komst van pastoor Hans van Geel in 2006, bleef Nieuwlaat als emeritus-pastoor aan de parochie verbonden en vervulde hij onveranderd alle priesterlijke taken.

In de zomer van 2011 verruilde hij de pastorie in het Doktersdreefje voor een woning in de Nieuwstad, niet ver van de Gummaruskerk, waar hij net als voorheen samenleefde met zijn trouwe huishoudster Annie. In november 2009 vierde Nieuwlaat zijn 40-jarig jubileum in Steenbergen, in juni 2011 zijn 50-jarig priesterschap.

Tot het laatst toe was de 78 jaar geworden geestelijke actief, ondanks dat zijn gezondheid hem in de steek begon te laten. Zo ging hij indien gevraagd ‘s nachts nog op pad om stervende mensen te bedienen met het laatste sacrament.

Over zijn uitvaart is alleen nog maar bekend dat de uit Steenbergen afkomstige vicaris Verbeek zal voorgaan in deze dienst.

Uit de Steenbergse Courant