vrijdag 7 februari 2014, 18:38

V1 wordt later deze maand op vindplaats tot ontploffing gebracht

STEENBERGEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft vandaag voorgesteld om de V1 die een week geleden werd gevonden aan het Dirksdijkje - in de polder tussen Kruisland, Welberg en Roosendaal – later deze maand op de vindlocatie ‘gecontroleerd’ tot ontploffing te brengen.

Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de betrokken instanties, in het gemeentehuis van Steenbergen. Afgelopen week hebben de EODD, de gemeenten Steenbergen en Roosendaal en de brandweer van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant druk overleg gevoerd over het onschadelijk maken van de bom, die ‘boven water’ kwam bij het zoeken naar mogelijke explosieven in de akker, vanwege de herinrichting tot natuurgebied.

Dit ter compensatie van de aanleg van de A4, waarbij aan de andere kant van Steenbergen natuur plaatsmaakt voor asfalt.

De V1, een Duits kruisvluchtwapen uit de Tweede Wereldoorlog, bevat 1000 kilo springstof en meerdere ontstekingsmechanismen, die het ontmantelen niet eenvoudig maken.

Bewaking

De ‘vliegende bom’ ligt evenwel stabiel en vormt zodoende geen direct gevaar voor de omgeving, mits hij onaangeroerd blijft. In opdracht van de gemeente Steenbergen, houdt een particulier bedrijf daarom permanent de wacht bij het wapentuig.

In een straal van 950 meter rond de vindplaats bevinden zich 25 woningen en bedrijven op Steenbergs grondgebied en 26 op dat van Steenbergen. Deze omwonenden en andere belanghebbenden worden vanavond bij De Commerce in Kruisland bijgepraat over de stand van zaken.

Nader bodemonderzoek

Bedoeling is dat er de komende weken aan het Dirksdijke verder wordt gezocht naar de eventuele aanwezigheid van nog meer oude explosieven. In afwachting daarvan is nog geen datum vastgesteld waarop de V1 tot ontploffing word gebracht. Naar verwachting gebeurt dat nog wel voor het eind van deze maand. 

Uit de Steenbergse Courant