vrijdag 11 januari 2013, 16:22

Brand verwoest wagen en loods bouwclub De Begienurs in Kruisland

KRUISLAND - Een felle brand die binnen de kortste keren om zich heen sloeg heeft vanmiddag de loods en de carnavalswagen van bouwclub De Begienurs in Kruisland compleet verwoest.

De brand ontstond als gevolg van laswerkzaamheden, de grootste angst van elke carnavalsbouwclub. ,,Duizenden keren gaat het goed en nu dit,’’ klonk het uit de monden van de bouwers, die verslagen en huilend moesten toezien hoe hun creatie en bouwkot ten prooi vielen aan de vlammenzee. De twee leden die in de loods aan het werk waren, probeerden nog even om de brand zelf te blussen, maar kwamen al heel snel tot de conclusie dat er geen redden aan was. Gelukkig deden zich dus geen persoonlijke ongelukken voor. 

Brandweereenheden uit Kruisland, Roosendaal, Oud-Gastel en Bergen op Zoom kwamen zo snel als zij konden ter plaatse om het vuur te bestrijden en het aanpalende huis veilig te stellen. Bij aankomst van de hulpverleners was meteen duidelijk dat de loods en de wagen als verloren beschouwd moesten worden.

Volgens brandweercommandant Corné Hagenaars is - gezien de leeftijd van de loods - de kans groot dat het dak geheel uit asbestplaten bestond. ,,Omdat er weinig wind stond, zijn de asbestdeeltjes niet verder terecht gekomen dan een aantal omliggende tuinen.’’

Uit nader onderzoek dat vandaag nog wordt gepleegd door een deskundig bedrijf moet blijken in hoeverre er sprake is van asbest-verontreiniging, alsook hoe en wanneer dit wordt opgeruimd. Waarschijnlijk gebeurt dit morgen. De omwonenden hoeven hun huizen in ieder geval niet te verlaten.

Voor de leden van De Begienurs was het vanmiddag nog te vroeg om te zeggen of zij de komende weken nog gaan proberen om met een wagen op straat te komen tijdens het aanstaande carnavalsfeest. Een gedeelte van de nieuwe wagen, waaronder ook de trekkerombouw, staat op andere locaties gestald. 

Tot overmaat van ramp bouwden De Begienurs aan een wagen die als eerbetoon gold voor hun vorig jaar overleden ‘nestor’ en loodseigenaar Toon van den Berg, in het Kruislandse beter bekend als Toontje Blok.

Uit de Steenbergse Courant