vrijdag 25 juli 2014, 14:12

Onafhankelijke bemiddelaar om kwestie Stoofdijk op te lossen

STEENBERGEN – Oud-burgemeester Kees Leijten van onder andere Geertruidenberg, Geldrop en Oosterhout is aangesteld als mediator, oftewel onafhankelijk bemiddelaar in de kwestie Stoofdijk. Komende maandag heeft hij een eerste gesprek met de bewoners Paul van Nieuwenhuyzen en Vladimir Hornicek, die al jaren te hoop lopen tegen de onheuse manier waarop zij bejegend voelen door Rijkswaterstaat en de gemeente Steenbergen.

Nadat Van Nieuwenhuyzen hierover eind juni in de raadsvergadering opnieuw zijn beklag deed, werd in het presidium – overleg van de fractievoorzitters en de burgemeester – besloten tot een mediation-traject, met de bedoeling uit de impasse te komen.

Genoegdoening

Tot groot ongenoegen van de betrokkenen, moesten zij vervolgens nog enkele weken wachten op bericht van de aangestelde bemiddelaar. Afgelopen woensdag kwam dan toch het ‘verlossende’ telefoontje.

Voor de Stoofdijkers is de maat onderhand meer dan vol: zij willen genoegdoening voor de schade aan hun huizen, als gevolg van de aanleg van de A4, en de geluidsoverlast van de Zeelandweg Oost en de toekomstige snelweg.

Schuldvraag

De bewoners hebben de afgelopen jaren zowat een dagtaak gekregen aan hun strijd tegen het onrecht dat zij ervaren. ,,Ik sta er mee op en ik ga ermee naar bed,’’ stelt Hornicek. ,,Het heeft me mijn zaak en mijn gezin gekost,’’ voegt Van Nieuwenhuyzen hieraan toe.

,,Wiens schuld dat is, mag inmiddels wel duidelijk zijn. We hebben nu vaak genoeg aangetoond welke fouten en leugens er zijn gemaakt en verkondigd. Daarover gaan we dus niet meer in discussie. Het feit dat er een mediator is aangesteld, zegt genoeg. Dat kun je namelijk ook een verkapte schuldbekentenis noemen.’’

Consequenties

We willen de zaak nog best een keer toelichten, maar dan met de bedoeling dat daar consequenties uit voortvloeien ten aanzien van ambtenaren en bestuurders die onze ellende hebben veroorzaakt. Het enige waar wij steeds om hebben gevraagd, is de correcte toepassing van de geldende wet- en regelgeving op onze situatie. Ondertussen willen we nog maar één ding: weg hier! Hoe? Ze lossen het maar op! En snel, want het kan toch niet zo zijn dat we wéér in een langdurig poppenkast-spel verzeild raken.’’

Uit de Steenbergse Courant