zondag 12 mei 2013, 16:43

Weergaloze apotheose wereldkampioenschap 24 uur Ultraloop

STEENBERGEN - Een bomvolle ‘finishstraat’ heeft de deelnemers aan het wereldkampioenschap 24 uur Ultraloop vandaag een onvergetelijke apotheose bezorgd. De Amerikaan Jon Olsen pakte de wereldtitel bij de mannen, de Japanse Mami Kudo won bij de vrouwen in een nieuw wereldrecord. Wilma Dierx liep in een Nederlands record naar de nationale titel bij de vrouwen. En dat allemaal ondanks de ‘typisch Hollandse’ weersomstandigheden.

Organisator Peter Suijkerbuijk kon mede dankzij deze superprestaties en de grote publieke belangstelling bij de vlaggenparade van vrijdag, de start van gisteren en het slotakkoord van vanmorgen niet anders dan met een uiterst tevreden gevoel terugkijken op de - zeker voor Steenbergse begrippen - unieke sportwedstrijd. Ook bij burgemeester Saskia Bolten, die om 12.00 uur de wedstrijd officieel deed eindigen, overheerste een bijzonder voldaan gevoel.

De laatste loodjes wogen zichtbaar zwaar voor de atleten, maar hoe kan het ook anders na zo’n enorme uitputtingsslag. De luide aanmoedigingen van het wel duizendkoppige publiek in de Wouwsestraat hielden de topsporters niettemin op de been.

Na de finish kon het gros van hen de ene voet niet meer voor de andere krijgen. Bij de prijsuitreiking in de theaterzaal van ‘t Cromwiel was het voor sommigen zelfs niet meer mogelijk om zonder hulp het erepodium te bestijgen of te gaan staan voor de volksliederen die ter ere van de kampioenen werden gespeeld. Kennelijk kost het de meeste duurlopers echter niet meer dan één tot twee weken om volledig te herstellen. Menig deelnemer gaat morgen nota bene ‘gewoon’ weer aan het werk.

Los van de genoemde wereldkampioenen gingen de hoofdprijzen naar de Duitser Florian Reus en Anne-Marie Vernet uit Frankrijk (beiden Europees kampioen) en Jeroen Renes (Nederlands kampioen).

Bekijk de bewegende beelden van de slotminuten op: http://youtu.be/JJOghYVMOcA en http://youtu.be/pCDmj-xpSbY

Uit de Steenbergse Courant