vrijdag 10 mei 2013, 18:50

Warm welkom voor ultralopers uit heel de wereld

STEENBERGEN – Burgemeester Saskia Bolten en vice-president Liesbeth Jansen van de International Association of Ultrarunners hebben vanmiddag, aan het einde van een drukbezochte en indrukwekkende vlaggenparade op de Markt, het officiële startsein gegeven voor de NK, EK en WK 24 uur Ultraloop.

De vele honderden deelnemers, begeleiders en officials kregen een uiterst warme ontvangst op de Markt, waar alle 33 landenteams – onder begeleidende muziek van Jong Volharding – één voor één welkom werden geheten.

Aan één stuk door klonk applaus van het publiek voor de atleten, die ook elkaar enthousiast begroetten. Peter Suijkerbuijk, die jaren geleden al het initiatief nam voor dit kampioenschap, stelde vervolgens in zijn welkomstwoordje dat dit zijn ‘biggest race ever’ was en wenste iedereen een goed kampioenschap toe.

Dat deden uiteraard ook vice-president Liesbeth Jansen van de IAU en burgemeester Saskia Bolten. Laatstgenoemde sprak bovendien de hoop uit dat alle buitenlandse gasten mooie herinneringen aan hun verblijf in Steenbergen zullen bewaren. Zij wees hen in het bijzonder op de Krommeweg: nu een belangrijk stuk van het parcours, maar in vroeger eeuwen opgericht als vestingwerk, bedoeld om Steenbergen te beschermen tegen ongewenst bezoek van buitenaf. Anno 2013 staan de ‘stadspoorten’ juist wagenwijd open voor gasten uit alle windstreken, zo benadrukte Bolten.

Na afloop van de openingsceremonie liepen de deelnemers in optocht naar ’t R@velijn, waar zij konden aanschuiven voor een grootscheepse Pasta Party. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om aan de vooravond van de wedstrijd nog zoveel mogelijk koolhydraten tot zich te nemen.

Morgen om 12.00 uur begint het drievoudige kampioenschap. Start en doorkomst zijn in de Wouwsestraat, het volledige parcours is gratis voor toeschouwers toegankelijk. De organisatie hoopt gedurende heel het evenement op veel aanloop en roept belangstellenden vooral ook op om de atleten zondagochtend te komen steunen bij de laatste loodjes van de 24 uurs-loop om de Nederlandse, Europese en wereldtitel.

De stand van zaken in de wedstrijd is voortdurend te volgen via http://24hour.ultraloopsteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant