dinsdag 14 juli 2015, 12:27

Mogelijk resten van 14de eeuwse stadsmuur ontdekt

STEENBERGEN – Hij houdt nog wel een paar slagen om de arm, archeoloog Hendrik Uleners van SOB Research, maar de fundamenten die hij met medewerking van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen heeft blootgelegd op de plaats waar voorheen de Jacintha-kleuterschool stond, zouden wel eens van een stadsmuur uit de 14de eeuw kunnen zijn.

De verwachting was echter dat bij de opgraving aan de Ram van Hagedoornstraat een stadsmuur zou ‘opduiken’ uit ongeveer 1550. ,,Maar wat we hier zien is ouder,’’ weet Uleners eigenlijk wel zeker. Of het eveneens een restant van de fundering van een stadsmuur betreft, kan hij op dit moment niet met zekerheid zeggen.

,,We dachten even aan een woning, maar kwamen vervolgens een vertakking tegen, die juist weer aan een stadsmuur doet denken. We zullen onze visie dezer dagen mogelijk nog wel een paar keer moeten herzien,’’ aldus de archeoloog, die hoopt letterlijk en figuurlijk verder te mogen spitten. Daarvoor moet de gemeente als opdrachtgever voor het onderzoek eerst toestemming geven. Alles wat Uleners en de vrijwilligers van de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen aantreffen wordt zoals gebruikelijk zorgvuldig gedocumenteerd.

Bij dergelijke vondsten is het veelal gebruikelijk dat zij uiteindelijk weer onder de aarde ‘verdwijnen’. Hetzelfde gebeurde gisteren al met de restanten van een palenrand van wat vermoedelijk ooit een stadsgracht is geweest, die tevoorschijn kwamen bij het graven en uitdiepen van een eerste zogeheten proefsleuf, van 11 bij 4 meter. De volgende proefsleuf leek aanvankelijk hoegenaamd niets bijzonders op te leveren, totdat de archeologen gisteren aan het einde van de werkdag op een stapel stenen stuitten. Reden genoeg om vandaag verder te speuren naar wat er nog meer onder grond verborgen zit en dat gebeurde dus met succes.

Uit de Steenbergse Courant