woensdag 8 juni 2016, 12:30

Solo-fietstocht van 423 kilometer voor Hulphond

STEENBERGEN – Tot vijf jaar geleden had John Kuik nog nooit op een racefiets gezeten en dat valt maar moeilijk voor te stellen, wetende dat hij op zaterdag 18 juni op de pedalen stapt voor een solotocht van maar liefst 423 kilometer. De voorzitter van ‘Fietsen voor Levens’ gaat deze zogenoemde Dog Trail Challenge aan voor het goede doel, Stichting Hulphond Nederland.

De 49-jarige Steenbergenaar verwacht er 16 à 17 uur over te doen, om van het Groningse Eemshaven in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand-Bad te geraken: de langste ‘rechte lijn’ die je in Nederland tussen twee plaatsen kunt afleggen.

Nieuwe uitdagingen

‘Fietsen voor Levens’ ontstond vijf jaar geleden vanuit een spinninggroepje bij de Knotwilg, waar Kuik – getrouwd met Jolanda en in het dagelijks levens verkoper/technisch adviseer – deel van uitmaakte. ,,Ik ben toen gaan sporten om de kilo’s kwijt te raken die erbij waren gekomen nadat ik gestopt was met roken.’’

Van het een kwam het ander. Alpe d’Huez werd twee keer bedwongen en vervolgens ondernam ‘Fietsen voor Levens’ ook twee keer een ‘Tour d’Hollande’.

Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, bedacht Kuik – tegenwoordig goed voor tien- tot twaalfduizend fietskilometers per jaar – nu de Dog Trail Challenge, ten bate van Hulphond Nederland, waarvoor hij met zijn organisatie inmiddels al ruim 13.000 euro inzamelde.

‘Bij Hulphond zijn ze zó blij met elke euro’

,,Die mensen zijn zó blij met elke euro die je voor ze binnenhaalt en als je ziet wat ze die honden daar allemaal leren… onvoorstelbaar. Wij kennen een aantal mensen, die we nooit hadden gekend als zij geen hulphond gehad zouden hebben. Want dan konden ze gewoon niet buitenkomen,’’ benadrukt hij het belang van de stichting.

Als het aan Kuik ligt, is hij vanaf volgend jaar niet de enige die de monstertocht gaat rijden, maar wordt het een nieuwe traditie voor meer fanatieke fietsliefhebbers. Ook nodigt hij belangstellenden graag uit om zich als vrijwilliger aan te sluiten bij ‘Fietsen voor Levens’.

Voor nadere informatie en contact: www.fietsenvoorlevens.nl en/of info@fietsenvoorlevens.nl

Sponsoring

Langs deze digitale wegen kunnen ook loten worden besteld (1 euro per stuk en zes voor 5 euro), waarmee uiteraard het goede doel wordt gesteund en leuke prijzen zijn te winnen, zoals boodschappenpakketten van Albert Heijn, een rondleiding bij Hulphond Nederland en ‘Flipjes’ (de mascotte van de organisatie). ,,Ook donaties zijn natuurlijk van harte welkom,’’ stelt Kuik, die zaterdag 11 juni bovendien met een kraam te vinden is op de braderie in Dinteloord. 

Uit de Steenbergse Courant