vrijdag 23 september 2016, 12:00

Gemeenteraad stelt bus ter beschikking voor IEDER1-parade

STEENBERGEN – De gemeenteraad van Steenbergen heeft gisteravond met overgrote meerderheid ingestemd met een motie van Gewoon Lokaal! om een touringcar ter beschikking te stellen voor mensen die aanstaande zondag 25 september deel willen nemen aan de IEDER1-parade in Amsterdam. Deze manifestatie is mede een initiatief van oud-Steenbergenaar en acteur Nasrdin Dchar en bedoeld om de eenheid in de samenleving te bevorderen. De bus vertrekt om 10.30 uur vanaf het gemeentehuis.

Afgelopen woensdag hield Dchar een betoog bij het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ waarin hij heel Nederland opriep om deel te nemen aan IEDER1. In zijn toespraak noemde Nasrdin zijn geboortedorp Steenbergen met naam en toenaam. “De plek die we vorig jaar allemaal hebben leren kennen als het kille Brabantse dorp waar jonge gasten protesteren tegen een asielzoekerscentrum. Maar voor mij is Steenbergen een warme plek, dat is de plek waar ik geboren en getogen ben, waar ik verliefd ben geworden op het buurmeisje van mijn beste vriend. Het meisje dat ik vandaag mijn vrouw noem, de moeder van mijn twee kinderen.’’

Hij besloot zijn ruim zes minuut durende toespraak met een oproep: “Laten we samen lopen. Geïnspireerd vanuit ons hart. Want als iets echt vanuit je hart komt, dan bereik je iedereen.”

Zorgen

In navolging daarvan besloot Baartmans namens haar fractie de motie op te stellen. “Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over de toenemende polarisatie in Nederland,” lichtte zij haar beweegredenen verder toe. “En IEDER1 staat voor positiviteit, inclusiviteit en begrip. De Steenbergse harde kant is afgelopen najaar heel Nederland overgegaan; nu is het de wens van Gewoon Lokaal! dat we als raad het initiatief nemen om mensen uit Steenbergen in de gelegenheid te stellen mee te lopen aanstaande zondag in Amsterdam met IEDER1.”

Supertrots

Een wens die gedeeld werd door een meerderheid van de fracties in de gemeenteraad van Steenbergen. De fracties die tegenstemden waren hierin bovendien verdeeld: Bij de Volkspartij stemde Willy Knop als enige wel in met de motie; bij D66 Eric van der Spelt.

De PvdA, die persoonlijke contact heeft met Nasrdin Dchar, liet bij monde van Lesley Molhoop weten dat de acteur “supertrots is op Steenbergen” en dat hij hoopt dat de bus aanstaande zondag vol naar Amsterdam vertrekt.

De touringcar vertrekt om 10.30 uur vanaf het gemeentehuis. Aanmelden van tevoren is noodzakelijk en kan bij de fractievoorzitter van Gewoon Lokaal! via wilmaenpeter@telfort.nl of via (06) 28123959. De route van de IEDER1-parade is zeven kilometer lang en zal binnen een tijdsbestek van 4 uur afgelegd worden. Voor wie dat een probleem is, is er ook een tweede opstapplaats waar de bus hen naartoe brengt. Van hieruit is het nog maar een wandeling van drie kilometer. Het busvervoer is gratis.

Uit de Steenbergse Courant