maandag 28 november 2016, 09:00

Extra power voor snel groeiend ‘datahotel’ van Nedzone

STEENBERGEN – Een 200 tons kraan moest er afgelopen week aan te pas komen om de twee nieuwe dieselgeneratoren met een vermogen van elk 1750 kVA in het pand van Nedzone te takelen. Het datacenter aan de Drukkerij op Reinierpolder II, waar belangstellenden een rondleiding kunnen krijgen, groeit als kool en om de klanten te garanderen dat hun computers en servers altijd van stroom worden voorzien, moest het bedrijf dus zwaardere noodvoorzieningen treffen.

,,Ook als de stroom uitvalt, moeten onze klanten erop kunnen rekenen dat hun gegevens veilig zijn bij ons,’’ benadrukt directeur/eigenaar Arco van Bezooijen, die in 1999 met Nedzone begon als webhostingprovider en al ver voordat de ‘cloud’ een begrip werd inzag dat bedrijven steeds meer behoefte zouden krijgen aan een externe onderneming waar zij hun data aan kunnen toevertrouwen.

Optimale veiligheid

,,Je kunt ons het beste als een data-hotel beschouwen. Wij verhuren de ruimte in de vorm van 19 inch-kasten, waar bedrijven zelf, of met behulp van een IT-specialist die zij inhuren, hun servers in plaatsen waar al hun programmatuur op draait. Ook verzorgen wij de noodzakelijke koeling, de snelst mogelijke glasvezelverbindingen met de buitenwereld, optimale veiligheid en zoals gezegd de gegarandeerde voeding van stroom.’’

Uit jasje gegroeid

Verspreid over twee verdiepingen, is bij Nedzone de computerapparatuur van 400 klanten ondergebracht. Die zijn hoofdzakelijk gevestigd in Nederland en België, maar - via samenwerkingspartners – ook afkomstig uit bijvoorbeeld Amerika. ,,We hebben in zes jaar tijd bereikt waar we tien jaar voor nodig dachten te hebben, dus we beginnen aardig uit ons jasje te groeien,’’ stelt Van Bezooijen, die nu nog met Nedzone onder één dak zit met Deltacom.

Door de aanstaande verhuizing van Deltacom naar het voormalige pand van de ABN/AMRO-bank in de Kaaistraat, kan Nedzone de vrijkomende kantoorruimte gaan verhuren aan klanten die hun ict’ers graag zo dicht mogelijk in de buurt laten werken bij het datacenter, waar zij 24/7 terecht kunnen.

Verdere uitbreiding 

,,Zo zorgen wij, vooral indirect, voor de nodige extra werkgelegenheid,’’ zegt Van Bezooijen, in de wetenschap dat de business – ondanks de grote concurrentie – booming is en verdere uitbreiding van Nedzone in de nabije toekomst noodzakelijk zal zijn. ,,Dit kan in Steenberen zijn, maar het is niet ondenkbaar dat we een andere stad in de regio zoeken. Alles hangt af van de meest gunstige voorwaarden die een gemeente ons kan bieden.’’

Rondleiding

Wie benieuwd is hoe zo’n datacenter er in het echt uitziet, is bij Nedzone van harte welkom voor een rondleiding. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met technisch directeur Marcel Ooms, via (0167) 542252.

Uit de Steenbergse Courant