maandag 20 februari 2017, 15:00

Enthousiasme voor Carnaval onveranderd gebleven (2): John en Petra Rijk

STEENBERGEN – Uit een onderzoek van ‘Compleet Verkleed’ en ‘Happy Cactus’ begin dit jaar blijkt dat het Carnavalsfeest, landelijk gezien, steeds minder populair aan het worden is. Vooral de 35-plussers uit ons land zijn van mening dat het feest zijn beste tijd wel heeft gehad. Aanleiding voor Steenbergse Courant om een aantal lokale ervaringsdeskundigen eens stevig aan de tand te voelen. Hoe hangt de Carnavalsvlag er binnen onze gemeente bij?

‘t Vosse-ol (Nieuw-Vossemeer), John en Petra Rijk

Alhoewel dit echtpaar niet in ’het Vosse-olse’ geboren en getogen is, zijn zij al 23 jaar zeer actief betrokken bij het carnavalsleven in het dorp. Vossin Petra behelst in haar eentje vrijwel de gehele collecte voor ‘Carnavalsvereniging ’t Vosse-ol’. Ze is volgens haar man de stille kracht achter de bouwschuur van “BC D’Oogte’ en speelt trompet in de hofkapel van “De Vosseblaozers’. Daarnaast is ze één van de advertentiecontacten voor ‘Het Leutblad’.

Vos John is chef bouwschuur van ‘BC D’Oogte’ en speelt kleine trom bij ‘T’oonladders Zat’ uit Dinteloord. Voor beiden geldt dat zij van kinds af aan al Carnaval vieren (Petra in Steenbergen en John in Ossendrecht), maar toen nog niet heel actief. Pas in de gemoedelijke dorpssfeer van Nieuw-Vossemeer is dit tot volle bloei gekomen.

“Het is meer dan alleen een hobby. Gedurende 6 à 7 maanden per jaar zijn we zo’n 20 uur per week in de bouwschuur te vinden. Dat is alleen vol te houden wanneer je iets met liefde en plezier doet”, aldus John. Petra omschrijft de betekenis van Carnaval voor het stel als: “Ouderwetse saamhorigheid, samen in de kroeg een potje bier drinken, voor vijf dagen alle zorgen vergeten, armen omhoog en lang leve de leut”.

Hoogtepunten

Niet te missen hoogtepunten zijn lastig te benoemen. Eigenlijk willen we niets missen van wat er in ons dorp afspeelt. Als ze dan toch iets ‘moeten’ noemen, is dat het blazen in de Hofkapel, het rijden van de optochten en het ‘Tonpraoten’ in de Vossenburcht. De ligging van het dorp in combinatie met het schaarse Openbaar Vervoer, zorgen er volgens John en Petra voor dat de jeugd ‘noodgedwongen’ op het dorp blijft hangen en het daardoor met het enthousiasme voor Carnaval wel goed zit hier. Omdat de jeugd de toekomst heeft, roept het echtpaar de ouders op om ook met hun kinderen naar de middagactiviteiten te komen: “Kom op zaterdagmiddag met je kinders naar de intocht. Ben je een Brabander? Vier dan Carnaval!”.

Uit de Steenbergse Courant