donderdag 22 juni 2017, 14:00

D’n Dweilberg luidt de zomer ‘feestelyck’ in

WELBERG – Op zaterdag 1 juli aanstaande gaat in de Welberg de poort naar het verleden wijd open. Voor de zevende keer organiseert dweilband D’n Dweilberg er het Zomercarnaval, dit keer met als thema:  ‘’t Is ‘ier verleje tijd’. Tussen 20.00 en 02.00 uur nemen de muzikanten hun bezoekers mee naar een tijd waarin “Steenbergen nog echt aan zee lag, Dinteloord nog Prinsenland heette, er nog Zeeuws gesproken werd in Vosmeer, het kruis van Kruisland nog getimmerd moest worden en De Heen nog Voorheen heette.”

De dweilband van ‘De Raldal’ maakt er al jarenlang een goed gebruik van om het feestterrein tussen de Pius X-school en gemeenschapshuis ‘De Vaert’ volledig in te richten naar het gekozen thema. “Tijdens het dweilbandfestival in Nieuw-Vossemeer vroegen de mensen ons al wat wij voor hen in petto hadden tijdens het Zomercarnaval,” vertelt een woordvoerder van de band. “Voor ons is het feest zoiets als een praalwagen voor bouwclubs is. We steken er veel tijd en energie in en hopen dat iedereen het leuk vindt. Onze beloning ligt in zoveel mogelijk bezoekers.”

Dagelijkse kloffie

Vorig jaar waren dat er ongeveer 450 maar daar kunnen er nog wel een paar bij. We hebben ruimte genoeg en een grote tent dus weer of geen weer, bij ons is het altijd feest.”

Overigens verwacht de organisatie zeker niet van haar bezoekers dat zij zich  ook transformeren naar het thema. “Welnee, het is leuk als mensen zich verkleden, maar het gewone dagelijkse kloffie is ook meer dan prima. Het gaat om het feestje en dat je erbij bent.”

Verrassingen

Dat het een feest gaat worden, staat als een paal boven water. Maar liefst acht dweilbands uit heel de gemeente Steenbergen vermaken het publiek met het beste uit hun repertoire. Daar komt een optreden van de volkszanger Theo Verwoerd bovenop. “Het kan best zijn dat er nog een paar verassingsacts zijn, maar die zijn voor onszelf ook meestal een verrassing,” lacht de woordvoerder. “Vorig jaar kregen we een geweldig optreden van ‘De Toppers’, uitgevoerd door drie van onze eigen leden en  ook de dweilbands hadden toen weer van alles en nog wat bedacht. Hartstikke leuk vinden we dat.”

De verbinding tussen de dweilbands ligt in handen van DJ Peer die na middernacht muzikale alleenheerschappij krijgt. De toegang tot het verleden is gratis.

De leden van D’n Dweilberg staan er weer mooi op. In aanloop naar het Zomercarnaval op de Raldal haalden zij hun zondagse pak uit de teletijdmachine.

Foto: Chris van Klinken

Uit de Steenbergse Courant