vrijdag 11 augustus 2017, 12:00

Regio: Landgoed De Hertgang is een bezoek zeker waard

REGIO – Niet ver van de gemeente Steenbergen, aan de Klaverblokken 18 in Halsteren ligt landgoed De Hertgang. Voor tuinliefhebbers is dat landgoed beslist het bezoeken waard. Het landgoed herbergt een 600 tal bijzondere struik- en boomsoorten en is ruim 5,5 hectare groot.

De Hertgang werd eind jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd op de steilrand van de Brabantse Wal op een hoogte van 12 meter boven NAP. Het landhuis en bijgebouw is onder architectuur van Bedaux gerealiseerd, de tuinen zijn destijds in Engelse landschapsstijl aangelegd door tuinarchitect Van Koolwijk. Ze bevatten naast de bijzondere aanplant ook tal van gazons en vijvers.

600 soorten bomen en struiken

In 1983 kwam De Hertgang in het bezit van de huidige bewoners. Zij creëerden nieuwe borders en legden een lage en hoge tuin aan. Ook werd een schapenweide aangekocht en hierin kwam een aanplant van nieuwe bomen. De collectie bomen en struiken – toen nog zo’n 200 verschillende soorten – kreeg een uitbreiding naar maar liefst 600 soorten.

In 2012 werd de Stichting Landgoed De Hertgang opgericht om het landgoed in stand te houden. Tal van vrijwilligers verzorgen nu het beheer en onderhoud.

Voor de kenners even wat boomnamen: in de Hertgang zijn onder meer de Perzische Slaapboom, de Pindaboom, de Blazenboom en de Koelreuteria te bewonderen. Laatstgenoemde staat momenteel prachtig in bloei met heldergele bloemen.

Openingstijden

De Hertgang is in augustus en september iedere vrijdag geopend tussen 13:00 en 17:00 uur en daarnaast iedere eerste zondag van de maand tussen 10:00 en 17:00 uur. De toegang bedraagt 3,50 euro, inclusief een rondleiding met uitleg over groei en bloei in de tuinen en het aboretum. Deze rondleiding begint telkens om 14:00 uur. In het bezoekerscentrum is koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Op afspraak kan De Hertgang door gezelschappen op andere tijden worden bezocht. Wie meer informatie wenst, kan die vinden via de website: www.dehertgang.nl.

Uit de Steenbergse Courant