vrijdag 15 september 2017, 16:00

Geen Havendag en Vlietsail dit jaar, Havenconcert gaat wel door

STEENBERGEN –Gebrek aan animo bij deelnemers en sponsoren heeft de organisatie doen besluiten om de Steenbergse Havendag, die voor aanstaande zaterdag gepland stond, af te blazen. De Vlietsail 2017 gaat in het kielzog van dit evenement ten onder. Het zijn echter niet alleen onheilstijdingen want het havenconcert van de gezamenlijke muziekverenigingen Amicitia en Volharding gaat wel door zoals gepland.

Vorig jaar werd er voor het eerst een Steenbergse Havendag georganiseerd, een initiatief van Sportparkuitje.nl, Jachthaven Steenbergen en de horecagelegenheden Z’Onder Zeil, De Wallevis en De Kaai. Het werd een gezellige dag in en rond Steenbergens nieuwste paradepaardje met deelname van diverse lokale organisatie. Als onderdeel van het programma werd die dag ook de Vlietsail gevaren. De traditionele zeilrace over de Steenbergse Vliet maakt al 35 jaar deel uit van het Steenbergse activiteitenprogramma.

Geen tijd of vrijwilligers

De hoop en verwachting waren erop gericht dat Steenbergen hiermee een nieuw evenement op de kalender zette met een lange toekomstverwachting. De realiteit pakte echter anders uit. “De partijen die vorige keer meededen gaven aan geen tijd of vrijwilligers te hebben,” vertelt medeorganisator Martijn Hagens namens Sportparkuitje.nl. “Doordat ook diverse sponsoren afhaakten, kregen we het programma niet rond.” 

Budget verwerven

Een reden voor de tegenvallende animo kan Hagens niet direct aanwijzen. “Misschien dat de grootse opening van de haven in mei van dit jaar een rol speelt.” De beroepsorganisator geeft de moed echter nog niet op. “Dit najaar komen we bij elkaar om te bezien hoe we een concept weg kunnen zetten dat wel werkt. Ook willen we proberen budget te werven. De dag rust nu in financieel opzicht volledig op de deelnemende horecaondernemers en dat moet anders.”

Toegevoegde waarde

Wat Martijn Hagens betreft had het niet doorgaan van de Havendag niet direct gevolgen hoeven te hebben voor de Vlietsail. “De zeilrace heeft het 34 jaar prima zonder ons gedaan, dus het is niet zo dat het een met het ander verweven is.”

“Dat klopt,” bevestigt Frank Aarens namens de organisatie van de Vlietsail. “Maar zonder Havendag is de Vlietsail gewoon een zeiltocht over de Vliet. Met Havendag is het een versterking van een cultureel evenement. Als organisatie hebben we daar vorig jaar de toegevoegde waarde dusdanig van onderkend dat het ons dit jaar heeft doen besluiten om die koppeling vast te houden. Ook nu het niet doorgaat.” Op de vraag of de Vlietsail in de toekomst wel terugkeert, ook als het bij slechts één editie van de Havendag blijft, moet Aarens het antwoord vooralsnog schuldig blijven.

Concert gaat door

De derde activiteit, een concert van de Steenbergse muziekverenigingen Volharding en Amicita, gaat gewoon door. Zelfs bij slecht weer, want dan verplaatsen de orkesten zich simpelweg naar de voormalige Scapino. Het leegstaande winkelpand aan de Kaaistraat vervulde de afgelopen week toch al de rol van Volharding-dependance ten bate van diverse muzikale promotieactiviteiten.

Programma 16 september: 16.00-17.00 uur: Poporkest Volharding; 17.00-18.00 uur: Persi Swing Collective; 18.00-19.00 uur: Harmonie Amicitia

Uit de Steenbergse Courant