Afbeelding
dinsdag 19 september 2017, 17:03

Gummarusscholieren herdenken Gibson en Warwick

STEENBERGEN – Deze middag verzorgden scholieren van groep 8 van de Gummarusschool een herdenking van de op 19 september 1944 neergestorte piloot Guy Gibson en zijn navigator Jim Warwick. Dat gebeurde bij het propellermonument dat ter nagedachtenis aan hen in het stadspark is opgericht.

Bij de herdenking sprak burgemeester Ruud van den Belt. Hij vertelde in het kort de tragiek rond de twee Britse vliegeniers die op terugweg van een bombardementsvlucht door een van de eigen Lancastertoestellen ter hoogte van Gilze Rijen werden beschoten. Hun mosquito stortte vervolgens op het huidige industrieterrein Reinierpolder bij Steenbergen neer. Beide vliegeniers kwamen daarbij om. Ze zijn begraven op de Steenbergse begraafplaats aan de Nassaulaan.

‘Kunnen zijn wie je wilt zijn’

Ook Gummarusdirecteur Wietse Visser sprak de leerlingen toe. Hij gaf aan hoe belangrijk het is dat ‘iedereen in ons land mag zijn wie hij wil zijn’.
Namens de groep 617 uit Engeland nam de Brit Russ Kitely kort het woord. De groep is genoemd naar het sqadron 617, dat door Gibson in de tweede wereldoorlog werd geleid. Kitely en zijn medecompanen bezoeken scholen om te vertellen over de gebeurtenissen in de 2e Wereldoorlog en die van sqadron 617 in het bijzonder.

En ook de leerlingen zelf kwamen met eigen geschreven teksten aan het woord. Onder hen ook Justin de Bruin, de kleinzoon van Steenbergenaar Dion de Bruin, die de mosquito destijds zag neerstortten en hierover aan zijn kleinkind vertelde.

Samen met de burgemeester legde Justin namens alle kinderen een krans bij het propeller monument. Vervolgens verhuisde de krans mee naar beide graven van de neergestorte vliegeniers op de begraafplaats, waaraan de scholieren een bezoek brachten.

In de Steenbergse Courant van a.s. vrijdag wordt uitgebreider op de herdenking terug gekomen.

Foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant