dinsdag 24 oktober 2017, 17:47

In de rij voor de griepprik

STEENBERGEN – De wintermaanden komen in zicht. Tijd voor de griepprik. Voor ouderen boven de zestig jaar wordt deze geadviseerd. En veel ouderen blijken er baat bij te hebben. De patiënten van de verschillende artsenpraktijken in de gemeente Steenbergen hebben van hun huisartsen een oproep ontvangen. Vanmiddag was het de beurt aan klanten van huisartsenpraktijk Lievevrouwepoort. De rij gegadigden viel wel een beetje op.

Een lange rij, die regelmatig tot in de Geert Vinckestraat doorliep. Met rustig wachtende gegadigden. “Het gaat redelijk snel hoor”, deelt een wachtende vrolijk mee. “Of een griepprikeffect heeft? Bij mij en mijn vrouw wel hoor”. “Ze kunnen ervan op vakantie”, grapt een dame in de rij lachend, “Althans dat stond in Max”. Maar ze wil de prik toch niet graag missen.

Discussie over de griepprik

Over de griepprik is de nodige discussie. Tegenstanders zeggen dat deze niet echt effectief is. Voorstanders zien dat anders. ‘De kans op griep wordt kleiner. De prik wordt geadviseerd voor alle mensen ouder dan 60 jaar. Ook bij 70 jaar en ouder is de prik beslist aan te raden’. Mensen op leeftijd die griep krijgen lopen grotere kans op een longontsteking. Bij een gemiddelde winter krijgt 5 op 10 mensen de griep. Na een griepprik is dat 1 op 7, zo valt in informatie over de griepprik te lezen. En voorstanders komen met nog een ander argument: ‘Mensen die een griepprik hebben gekregen en die toch de griep krijgen – wat tot de mogelijkheden behoort – laten dit weten. Zij die de griep niet krijgen hoor je hier niet over’.

Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant