Afbeelding
zaterdag 17 maart 2018, 11:30

Vrouwen van Nu eten sprinkhanen met een chocoladesausje

WELBERG – De zaal van gemeenschapshuis De Vaert had donderdagavond wel iets weg van een giechelende schoolklas. De dames van de vereniging Vrouwen van Nu kregen die avond ook wel iets heel bijzonders voorgeschoteld. Ze mochten proeven van sprinkhanen en meelwormen en kregen uitleg van voedingsdeskundige Annemiek van Dorst over de voordelen van zo’n insectenmaaltijd. “Dat er zoveel vrouwen interesse tonen voor het onderwerp is al heel wat, laat staan als ze het allemaal durven te proeven”, aldus Van Dorst.

De presentatie van de voedingsdeskundige werd door de aanwezige vrouwen met veel belangstelling aanschouwd, want het is nu eenmaal een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Waarom zou je insecten gaan eten als je het ook bij een sappige biefstuk of een lekker scholletje kan houden? Annemiek van Dorst deed haar best om de voordelen te noemen die zo’n insectenmaaltijd met zich meebrengt. “Om te beginnen eet 80 procent van de wereldbevolking insecten, dus eigenlijk is het niets vreemds. Insecten zijn een bron van eiwitten, vitamines en mineralen en bevatten ook nog eens weinig calorieën. Ook is het veel beter voor het milieu dan de productie van vlees. Eigenlijk is het voornamelijk een knop die je in je hoofd moet omzetten”, zo vertelt ze.

Gefrituurde vogelspin

Enkele dames in de zaal hebben al ervaring met de ‘griezelige hapjes’. Op vakantie in Thailand en Vietnam zijn er door sommigen torretjes gegeten en een enkeling heeft zelfs een gefrituurde vogelspin weggewerkt. Annemiek van Dorst heeft dat niet meegenomen, maar heeft thuis wel bladerdeeghapjes met meelwormen bereid, en sprinkhanen in een jasje van chocolade. “Bij die laatste heb ik wel eerst de vleugeltjes en pootjes verwijderd want die verteren niet zo goed. Overigens zijn deze insecten allemaal afkomstig van speciale kwekerijen en worden ze gevriesdroogd verkocht. Het is dus niet nodig om levende, krioelende beestjes in de pan te gooien.”

De vrouwen zijn absoluut heel erg van ‘nu’, want op een paar dames na doen ze allemaal mee aan de proeverij. De zussen Bets Huijsmans en Diny Kannekens hebben er lol in, maar over de smaak zijn ze niet zo enthousiast. “Die bladerdeeghapjes vond ik vooral erg zout. Die sprinkhanen zijn wat puurder, maar ik zou eigenlijk niet weten hoe je de smaak moet omschrijven. Een soort sesamcracker misschien.”

Vooralsnog hebben de Vrouwen van Nu een leuke avond gehad waarbij ze hun grenzen wat verlegd hebben. Annemiek van Dorst geeft ze nog mee dat bij de grotere supermarkten insectenburgers te koop zijn. Daar gaan de dames eens rustig over nadenken.

Foto 1: De zussen Bets Huijsmans (l) en Diny Kannekens proeven een sprinkhaan.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant