Afbeelding
woensdag 4 juli 2018, 11:33

Oud-bestuurder Pelgrims stelt klok van Hof van Nassau officieel in werking

STEENBERGEN – Het was een druk op de knop, niet meer, waarmee Jef Pelgrims dinsdagmiddag de klok in de toren van Hof van Nassau in werking zetten. Toch was het een emotioneel moment, zo bekende de voormalig bestuurder van tanteLouise: ‘Dit is voor mij een droom die werkelijkheid wordt.”

Pelgrims geldt als de geestelijk vader van Hof van Nassau, de grondlegger van ‘misschien wel het mooiste verpleeghuis van Nederland’ dat tanteLouise bouwt aan de Steenbergse haven. Sinds zijn vertrek is er onwaarschijnlijk veel werk verzet, zo constateerde Pelgrims na een rondgang over het bouwterrein. “Complimenten voor Bouwgroep De Nijs-Soffers en alle mannen die hier aan het werk zijn. Het is overweldigend; het wordt nog mooier dan ik in gedachten had”, zei Pelgrims voordat hij samen met zijn opvolger Conny Helder het uurwerk in de klokkentoren – het hoogste punt van Hof van Nassau - in gang zette.

Atoomklok

Het is een ultramoderne klok met een klassieke uitstraling, aangestuurd door een atoomklok in Duitsland. Helder benadrukte ook de symbolische betekenis ervan: “Het in werking zetten van de klok is het begin van een nieuwe tijd. Met Hof van Nassau, meer specifiek met de zorg aan mensen met dementie, is tanteLouise vanuit haar pioniersrol de tijd ver vooruit. Met een combinatie van warme zorg en de elegante ondersteuning van moderne technologie slagen wij  erin om voor deze groep cliënten de kwaliteit van leven daadwerkelijk te verbeteren.”

“Baken voor Steenbergen”

Pelgrims ziet de klokkentoren als een baken en niet alleen voor de toekomstige bewoners van Hof van Nassau. “Florence heeft zijn beroemde campanile, Pisa zijn scheve toren en Londen zijn Big Ben. Steenbergen heeft nu ook zijn eigen klokkentoren, op een centrale plek in de binnentuin van het nieuwe verpleeghuis. Ik hoop dat het een ontmoetingsplaats wordt, een plek waar elke dag wat te beleven valt. Een markt bijvoorbeeld of andere activiteiten”, zei Pelgrims, die ook al een naam voor de klok had bedacht.“ In de lijn van Hof van Nassau dacht ik meteen aan de naam van een koningin. Ik heb getwijfeld tussen Juliana en Wilhelmina maar het is Wilhelmientje geworden.”

De bouw van Hof van Nassau verloopt volgens schema. Medio oktober wordt de nieuwbouw opgeleverd. Het is de bedoeling dat de 120 cliënten in de derde week van november hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe appartement.

Foto’s: Dinsdagmiddag werd de torenklok in Hof van Nassau officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde door oud-bestuurder Jef Pelgrims samen met de huidig bestuurder Conny Helder. Voor het heuglijke moment gingen ook vertegenwoordigers van raad van toezicht, tanteLouise en de bouwgroep op de foto: van links naar rechts: Bernard de Nijs (Bouwgroep De Nijs-Soffers); Robert Huijsman (raad van toezicht; Conny Helder (raad van bestuur); Jef Pelgrims (voormalig raad van bestuur); Claudia Brandenburg (voorzitter raad van toezicht); Mieke Reynen (raad van toezicht; Jan-Kees van Wijnen (directeur Zorg en Behandeling; Florian Luiken (manager concernstaf) en Daniella Jansen (manager Audit & Advies)

Tekst en foto’s: Marc Molenaars ©2018

Uit de Steenbergse Courant