Afbeelding
dinsdag 16 oktober 2018, 15:00

Zonnige Open Dag Stadsarcheologie Steenbergen

STEENBERGEN – Voor even geen iPads, mobiele telefoons of spelcomputers, maar eigenhandig een vuurtje stoken zoals ze dat in het stenen tijdperk deden. Het blijkt nog steeds een enorme aantrekkingskracht te hebben op kinderen, zo bleek afgelopen zondag tijdens de Nationale Archeologiedag. Ook de kringloopmarkt die de leden van Stichting Stadsarcheologie Steenbergen voor het eerst hadden georganiseerd, trok de nodige bezoekers.

De 11-jarige Lize Gunter uit Dinteloord proest het uit wanneer stadsarcheoloog en kunstenaar Hans Hanssen het hout aan het smeulen krijgt. “Ik moet altijd zo hoesten van die rook”, zegt ze. Ze is al eerder bij Stadsarcheologie op bezoek geweest en staat nu weer te trappelen om zelf met het houten apparaat aan de slag te gang gaan. “In het begin is het best wel zwaar om dat ding in beweging te krijgen, maar als dat eenmaal lukt gaat het snel”, is haar ervaring. Aan de brandlucht kan ze alleen niet wennen. Hanssen moet lachen: “Die gaat in ieder geval niet roken later.”

Kas spekken

Wie het terrein van de archeologen aan het Doornedijkje betreedt, stapt regelrecht het verleden in. Aan de hand van bodemvondsten in de expositieruimte en getoonde fotopresentaties krijgen de bezoekers een tastbaar beeld van de oudheid. Ook over werkzaamheden van actuele projecten zoals Fort Henricus is er informatie tentoongesteld. 

Om al deze activiteiten te kunnen realiseren is geld nodig, en daarom heeft de stichting dit jaar als extraatje een kringloopmarkt erbij om met de opbrengst de kas te spekken. “We krijgen wel subsidie van de gemeente zoals elke vergelijkbare stichting, maar dat is niet genoeg want we hebben ook dit gebouw om te onderhouden. Gelukkig hebben we al heel wat bezoekers gehad vandaag, dus blijkbaar is het een goede combinatie”, aldus voorzitter Chris Duijvestein.

Dat de activiteiten voor de jeugd een schot in de roos zijn, blijkt wel uit de interesse van Lize voor het vak archeologie. “Het lijkt me wel leuk, en helemaal niet saai. Het is toch een vet idee dat er misschien onder je eigen huis wel spullen van vroeger liggen?”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant