vrijdag 2 november 2018, 09:00

Steenbergse politiek pleit voor betere toepassing Kinderpardon

STEENBERGEN – De fracties van Gewoon Lokaal!, PvdA, CDA en D66 hebben zich hard gemaakt voor een betere toepassing van het Kinderpardon. Volgens een meerderheid van de raad zouden kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, niet meer mogen worden uitgezet. Door het aannemen van de motie sluit Steenbergen zich aan bij een groeiende groep gemeenten in Nederland die een sterk signaal wil afgeven richting de landelijke politiek. 

Het onderwerp zorgde voor een fikse botsing in de raadszaal tussen voor- en tegenstanders. Vooral Jos Verbeek (VVD) trok fel van leer door de raadsleden die de motie hadden opgesteld te beschuldigen van ‘het misbruiken van hun functie in de gemeenteraad’.

“Dit is niet de plek om over het landelijke beleid te discussiëren. Ga dan op het Malieveld protesteren”, zo stelde hij. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij Nadir Baali van de PvdA die van mening is dat de discussie wel landelijk gevoerd zou moeten worden, maar dat dat nu niet gebeurt. “Waar haalt u de arrogantie vandaan om ons te beschuldigen van politiek gewin? Het is onze politieke verantwoordelijkheid om een signaal af te geven.”

Naast de VVD stemde ook de Volkspartij tegen. “Die regels zijn juist aangescherpt om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. We hebben vertrouwen in het landelijke beleid”, aldus Danker Kouwen.

Onmenselijk

Dasja Abresch van Gewoon Lokaal! maakte met haar betoog nog eens duidelijk waarom de motie wat betreft haar partij keihard nodig is. “Vijf jaar wachten op een beslissing is al belachelijk, laat staan twaalf jaar zoals nu voorkomt. Dat is niet alleen onfatsoenlijk, maar gewoon onmenselijk. De regels zijn nu zo stug, dat het bijna onmogelijk is om een Kinderpardon te krijgen en daarom roepen we de staatssecretaris op om de regeling uit te voeren zoals die bedoeld is.”

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant